Kort fortalt betyr dette at seks F-16 jagerfly, utstyr og personell fra luftforsvaret skal stå klare til på svært kort varsel å bli satt inn hvor som helst i verden.

- I praksis betyr dette at luftforsvaret har satt opp en avdeling som skal stå i beredskap og være forberedt på å bli sendt ut, sier oberstløytnant Gøran Hoel, som er detasjementssjef for avdelingen.

Samlet i Bodø

Denne uken er mannskapene som skal være en del av styrken samlet i Bodø for å forberede seg. Personellet det er snakk om kommer hovedsakelig fra Ørland og Bodø. Hoel sier størrelsen på styrken kan variere kraftig ut fra oppdraget dersom de blir sendt utenlands alt etter hva slags oppdrag det kan være og hvor de sendes.

- Foreløpig opererer vi med en styrke på inntil et par hundre personer, sier han.

Han forteller at flygere, bakkepersonell og vaktpersonell som eventuelt kan bli sendt utenlands fortsatt vil tjenestegjøre på sitt vanlige sted dersom styrken ikke sendes ut.

Flere Nato-bidrag

Fra tidligere er det kjent at mannskaper fra Telemark Bataljon og Brigade Nord også blir en del av den internasjonale beredskapsstyrken NATO Reaction Force. Det er denne beredskapen luftvåpenet også er forespurt om å bli en del av, sammen med luftkrefter fra andre NATO-land.

Norske jagerfly var også i 2007 en del av NATO-beredskapen. Den gang ble ikke styrken sendt ut

- Hvordan vurderer du muligheten for at dere blir sendt utenlands nå?

- Det er ikke usannsynlig. Vi forbereder oss på at det kan skje, sier Hoel.

Oberstløytnant Gøran Hoel blir sjef for luftforsvarets bidrag til NATOS hurtige reaksjonsstyrke. Foto: Foto: FORSVARET
F-16 fly fra Ørland over Trondheim ved en tidligere anledning. Luftforsvaret vil neste år stille fly og personell fra Ørland og Bodø til rådighet for NATOs beredskapsstyrke. Foto: Foto: 338-skvadronen