- I går kveld forsvant klumpen i magen, uttaler Jan Gurendal (65) fra Mo i Rana.

Streiken var slutt og han skjønte at turen til Alicante og Torrevieja var reddet. Han reiste sammen med kona Gunn Anita (63) og venneparet Ståle (62) og Siv Nilsen (61), også de fra Mo i Rana.

– Billettene var bestilt ved juletider, og etter at det ble streik har vi gått og engstet oss for at det ikke skulle bli noe av Spania-turen, sier han.

Gurendal ringte Norwegian i tirsdag kveld, da fikk han vite at flyet fra Værnes med 99 prosent sikkerhet ville gå.

– Det var nok for oss. Da satte vi oss på Widerøe i Mo i Rana onsdag med kurs for Værnes, sier Jan Gurendal. Nå blir de i Spania i syv uker, mens venneparet reiser uten retur.

Ingen av dem har mistet sansen for Bjørn Kjos i løpet av konflikten. Helt samstemmig heier de på Norwegian-gründeren, samtidig som de uttrykker misnøye med Parat og pilotene.

– Jeg ble mer og mer deprimert av denne streiken etter hvert som dagene gikk. Det var jo ingen fremgang i forhandlingene. Streiken kunne vært avsluttet for en uke siden, mener Jan Gurendal fra Mo i Rana.

Les også: Norwegian-streiken er over

Les også: - Totalhavari for pilotene og Parat

Glade da det løste seg

Ekteparet Ragnhild (73) og Terje Sten (76) fra Orkanger skulle også til Alicante og Benidorm sammen med venner.

– Vi var veldig glade da det løste seg. Vi har fulgt med på nettet hele tiden under konflikten, sier Ragnhild Sten.

Natt til onsdag klokken fire fikk ekteparet beskjed på sms om at flyet ville gå, men at det var et annet selskap , Titan Air, som skulle fly dem til Alicante onsdag ettermiddag.

– Hvis vi ikke ville fly med dette selskapet, ble vi tilbudt full refusjon av billettene. Men det var ikke aktuelt å hoppe av. Vi ville av sted, sier Terje Sten.

Etter å ha gått glipp av Spania-opphold i flere år, var de igjen klare for å dra tilbake på gamle tomter denne gangen.

– Fordi vi har vært på samme sted i mange år, betydde det mye for oss når vi nå skulle dra tilbake, sier Ragnhild Sten.

Blid og billig

Også Orkanger-paret sympatiserer med Kjos.

– Hvis man ser på hva pilotene satte i gang og hva de oppnådde, så vil jeg si de oppnådde ingenting. Det er vanskelig å ha sympati med noen som tjener over en million, sier Terje Sten og sikter til pilotlønningene.

– Bjørn Kjos skaffet oss rimelige flybilletter, og dessuten er han så blid, føyer Ragnhild Sten til.Les også: Hva er det egentlig de krangler om?

Les også: Derfor streiker pilotene i Norwegian

Levde på mobilen

Høgskolelektor Stein Meisingseth fra Trondheim har ikke hatt ferie på tre år, og var veldig innstilt på turen til Alicante sammen med kona Marit.

– Jeg har levd på mobilen de fire siste dagene. Jeg hadde aldri trodd streiken ville vare så lenge som elleve dager. Vi hadde bestilt og betalt for oppholdet, 9000 kroner, og fryktet at dette var tapte penger. Jeg sjekket alle alternative flyruter, men alt av billetter var borte. Men vi skulle ha ferie uansett. Siste mulighet som vi vurderte var fly til Barcelona , og leiebil derfra, sier Stein Meisingseth. I går var han bare kjempeglad for at det løste seg.

Ikke enig med Kjos

Han er ikke like begeistret for Kjos som mange av de andre på flyplassen.

– Det er en vanskelig sak. Selv om samfunnet endrer seg, og vi må regne med store endringer i arbeidslivet, er jeg ikke enig i det politiske utfallet av denne konflikten. LO var tafatte, og kom aldri på banen. Pilotene er vel en gruppe som tjener for godt til at de ville engasjere seg, antyder Stein Meisingseth.

Selv om Bergens-paret Rune Vindenes (60) og Mariann Furre (50) hadde fått en noe ublid behandling av Norwegian, ville de ikke helt slå hånden av flyselskapgründer Kjos.

Norwegian hadde kansellert flyet fra Bergen til Trondheim, og paret fikk beskjed om å ordne ny reise til Værnes på egen hånd og fra egen pung.

– Dette medfører dobbel kostnad for oss. Vi synes Norwegian kunne hjulpet oss litt mer. Vi er ikke så kjempeglad, sier de to.

Rune Vindenes støtter Kjos, mens Mariann Furre er mer forbeholden.

– Jeg støttet pilotene frem til for to dager siden, men da synes jeg de ble for drøye, sier hun.

foto
Kjos-venner: Denne gjengen fra Mo i Rana var lykkelige Norwegian-passasjerer på Værnes onsdag. Fra venstre Gunn Anita Gurendal, Jan Gurendal, Ståle Nilsen og Siv Nilsen. Foto: Erling Skjervold
foto
Endelig klart for tur: Marit og Stein Meisingseth fra Trondheim klar for å gå ombord på vei til Alicante. - Det har vært vannvittig spennende om det ble noe av denne turen, sa Stein Meisingseth som var både glad og lettet i går. Foto: Erling Skjervold
foto
Blide bergensere: Blide, men ikke bare blide på Norwegian.-De kunne ytt litt mer bistand, mener Rune Vindenes og Mariann Furre. Foto: Erling Skjervold
foto
På ferie uansett: – Jeg har levd på mobilen de siste dagene. Vi ville på ferie uansett, sier Stein Meisingseth som i går kom seg avgårde til Alicante som Norwegian-passasjer. Foto: Erling Skjervold