Andrine (9), mor Grete Helen og Natalie Mogård (6) priser seg lykkelige over at huset deres ikke ble totalskadd i brann. I ettertid har både mor og barn blitt mer bevisste på brannsikkerhet, forteller Grete. Foto: MORTEN ANTONSEN

Det var i august i år at mor Grete Helen Mogård hadde brukt høytrykksspyleren, men glemt å ta ut stikkontakten etter bruk. Den hang i trappenedgangen på tverrenden av huset, som ligger på Mosletta i Selbu. Politiet konkluderte med at det var denne som etter all sannsynlighet hadde startet brannen.

I firetiden på natten blir Grete vekket av datteren Natalie (6) som sier at det lukter bål.

- Jeg hørte med en gang en knitrende lyd. I bare nattklærne tok jeg med meg telefonen og minstejenta og gikk ut for å undersøke. Da vi kom ut fulgte jeg lyden, og oppdaget flammene som sto høyt oppover veggen på huset, forteller Mogård.

Hun varslet brannvesenet og løp inn for å hente eldstedatteren Andrine (9) som fortsatt lå og sov.

- Helt skjelven

Flammene står stadig høyere oppover husveggen, og tykk røyk kommer veltende ut av takplatene. Brannmannskapene er raskt på stedet, og får kontroll på brannen før den sprer seg videre inn i huset. Etterpå blir utbygget over trappenedgangen liggende som en svart plankehaug på bakken.

- Det var nære på. Jeg var helt skjelven. Minstejenta skrek og syntes det var skummelt, sier mor Grete.

- Det var veldig flaks at ikke huset ble overtent. Dersom soveromsvinduet hadde stått oppe, ville flammene slått innover og tatt fyr i gardinene. Brannvesenet sa også at siden huset består av tykke tømmervegger, bruker flammene lenger tid på å trenge igjennom veggene.

Brannfarlige duppedingser

Familien Mogård er ikke de eneste som har opplevd brann på grunn av elektronikk. Norske hjem blir stadig fylt opp med flere små og store elektroniske duppedingser som er potensielle brannfeller.

Mellom 2009 og 212 var det 36 boligbranner hvor en batterilader var involvert, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Åtte av brannene startet om natten. Ifølge den erfarne krimteknikeren er det sjeldent tekniske feil ved laderen, men en tildekket lader blir ikke kvitt varmen, og kan antenne andre brennbare materialer i nærheten.

Hele 93 prosent av alle mellom 15 og 29 år lader telefonen mens de sover, ifølge en undersøkelse av If skadeforsikring.

Tenker brannsikkerhet

Mogård måtte lufte ut etter at lukten av brannen hadde satt seg i hele huset, særlig på kvisten og i kjelleren.

Hun priser seg lykkelig over at datteren våknet og slo alarm.

- Hun fikk så mye is hun ville dagen etter brannen, sier Grete med et smil. Brannepisoden har satt sine tydelige spor.

- Det var en skremmende opplevelse. I en periode etterpå kunne jeg våkne om natten og lytte etter knitrelyder. Jeg er blitt mye mer skeptisk etter det som skjedde. Nå tar jeg ut stikkontakten på alt fra vannkokeren til tv-en, og er mer påpasselig med julebelysningen.

For henne var det viktig å forklare barna nøyaktig hva som hadde skjedd, og forsikre barna om at brann sjelden oppstår.

- De er også blitt mer bevisst på brannsikkerhet. Jeg hadde for eksempel et par talglys i et vindu, men da fikk jeg beskjed om at det måtte jeg ikke ha, for da kunne gardinene ta fyr.

Seks år gamle Natalie gikk inn til mamma Grete og sa at det luktet bål. Foto: MORTEN ANTONSEN
En høytrykksspyler som hang på veggen med stikkontakten i, var trolig årsak til brannen. Foto: SELBU OG TYNSET LENSMANNSKONTOR