- Vi utarbeider nå en ny kreftstrategi som skal være ferdig ved årsskiftet for å gi trygghet til kreftpasienter i årene som kommer, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Adresseavisens serie "Livet med kreft" har avdekket flere mangler ved kreftomsorgen. Dårlige rehabiliteringstilbud i kommunene, sykehustabber som har kostet samfunnet 408 millioner kroner i krefterstatning siden 2007. 128 dødsfall etter svikt i diagnostikk eller behandling.

- Kreftomsorg har høy prioritet

- Hvordan vil du ressursmessig og kvalitetsmessig sikre at pasienter får en like god behandling i Norge sammenlignet med internasjonal kreftomsorg?

- Kreftomsorg har høy prioritet for regjeringen, og jeg kjenner byrden til de som rammes og deres nærmeste. Målet for kreftsatsingen vår er å øke overlevelse og redusere lidelsen til pasientene som får kreft, sier Støre.

I Kreftforeningens rehabiliteringsrapport sier fire av fem at de overhodet ikke har fått god oppfølging i deres hjemkommune.

- Hvordan reagerer statsråden på dette?

- Det er tankevekkende å lese at så mange opplever at kommunene ikke gir dem et godt rehabiliteringstilbud, og det understreker behovet for å lykkes med samhandlingsreformens mening, nemlig bedre oppfølging av hver enkelt kreftpasient.

Viktig med åpenhet

- Hvilke konkrete tiltak mener du kan bli aktuelle for å sikre at kommunene følger opp ansvaret overfor kreftpasientene?

- Før jul legger vi frem to stortingsmeldinger. Den ene dreier seg om kvalitet og pasientsikkerhet, og den andre om elektronisk kommunikasjon i helsesektoren. I tillegg har vi løp for å videreutvikle allmennlegetjenesten og holder også på å bygge opp øyeblikkelig-hjelp døgntilbud i kommunene.

Hvor viktig mener du åpenhet er overfor egen familie, venner og ukjente?

- Jeg husker hvordan kreft bare for et par tiår siden var noe man nødig snakket om. Det tror jeg er endret nå. I dag er det mer naturlig for kreftpasienter å fortelle om sykdommen sin, og jeg tror at åpenhet kan føre til sosial støtte, folkeopplysning og mindre tabu.

Videoer i serien «Livet med kreft»:

Ruben Bolme Aune (15): - Jeg må ha gjort noe riktig

Sikter på gullkorn: Hver dag får Torkel Ranum (70) strålebehandling for prostatakreft med tre gullkorn som målskive

Magnus Hagen (27): - Vi hadde hele livet foran oss

Inger Anne Bolme (37) : - Jeg er så stolt av Ruben

Nina Kristin Berg Hellem (30) : - Jeg kjenner ikke igjen meg selv