På skjærtorsdag er det mange trøndere som valfarter til Sverige hvor butikkene er åpne, og prisene noe lavere enn her hjemme. Hvert år bruker også Statens vegvesen, Tollvesenet og politiet å være til stede på fylkesvei 74 som går mellom Verdal og Åre.

- Vi har kontrollert rundt 100 kjøretøy mellom klokka 10.00 og 13.00. Vi måtte snu to bilister som kom med sommerdekk. De fikk ikke kjøre over fjellet, sier kontrollør Steinar Vist i Statens vegvesen.

Kjøreforbud på grunn av spacer

Han sto og kontrollerte dokumenter og teknisk tilstand på kjøretøyene i nærheten av Ådallsvollen tollstasjon.

Det var sju som fikk mangellapp, blant annet for å ha senkesett på bilen. Én sjåfør fikk beskjed om å snu på grunn av begjæring om avskilting. En annen fikk kjøreforbud på grunn av spacere, som er en distansehylse mellom navet og felgen.

- Det fører til at dekkene kommer lenger ut, og det ser visstnok tøffere ut. Det er ulovlig selvsagt siden det endrer styringsevnen, sier Vist.

Pyntet med påskekylling

Karina Hoven, Tomas Saus Bredesen og Kent Roger Solem hadde tatt turen fra Rissa i en nylakkert Toyota Camry.

- Det er guttene som har malt på påskeyllingen for anledningen, sier Hoven.

- Turen har vært topp, og det er første gang vi er med på kolonnekjøringen, sier hun.

På Ådallsvollen ble de stanset i en kontroll, men der var det kun smil å få.

- De hadde ingenting galt å si om oss, og vi synes det er greit at det er en grundig kontroll på vei over til Sverige. Kontrollen tok bare 3-4 minutter, sier hun.

SE VIDEO: Her kjører rånerne

- Vet det er kontroll

Vist mener at politiet har gjort en god jobb med å sortere ut kjøretøy allerede på Vinne i Verdal, hvor kolonnen startet klokka 11.00.

Statens vegvesen byttet slagord til «trygt fram sammen» i 2013.

- Kontrollen handler om å få folk trygt frem, uansett hvor de skal. Alle vet og forventer at det er kontroll her på skjærtorsdag, tror Vist.

foto
Kent Roger Solem og Tomas Saus Bredesen hadde malt en gul påskekylling på bilen til ære for harryturen på skjærtorsdag. Foto: leif arne holme