Tirsdag mista mobilkundene i Kvelia i Lierne mobilsignalet. Og fikk det ikke tilbake igjen før natt til søndag.

- Man ser virkelig hvor sårbart systemet er når sånt skjer, sier Roland Aagård, som bor i Kvelia.

- Det er mange det kan få dramatiske konsekvenser for å ikke ha kontakt med omverdenen, sier han, og viser til eventuelle behov for helsehjelp.

- Folk blir irriterte

For Aagård sin del har signalmangelen først og fremst ført til ekstraarbeid. For han er en av arrangørene av friluftsteateret Pe-Torsa som spilles i Kvelia i slutten av august.

- Vi baserer oss på billettbestilling per telefon. Så det er litt bakvendt uten signal. Folk blir irriterte når de ikke får tak i oss, sier han, og legger ikke skjul på at det også har vært frustrasjon også blant de rundt 100 beboerne i grenda.

Aagård er daglig leder i nærbutikken i Kvelia, hvor det fortsatt finnes en fasttelefon - som det har blitt god bruk for de siste dagene.

- Vi bruker den ikke til vanlig, men nå har vi faktisk hatt bruk for den. Det viser seg at det er kjekt å ha den som en sikkerhet, sier Aagård, som presiserer at det ikke er første gangen mobilsignalet er borte i bygda hans.

Lynnedslag i trafostasjon

Det var Trønder-Avisa som først meldte om den manglende mobildekninga.

Kristine Meek, pressekontakt i Telenor sier til Adresseavisen søndag at feilen ble retta natt til søndag.

- Det var et lynnedslag i en trafostasjon i Kvelia som i utgangspunktet skapte feilen. En sikring og en radiolinje ble da skadd og dette førte til manglende mobildekning, sier Meek.

Hun sier nye deler måtte bestilles for å rette feilen.

- Det var derfor det tok så lang tid før mobildekningen var tilbake, sier hun.

Telenor har slitt med mange lynskader i sommer. I Kvelia var det mobildekninga det gikk utover, mens lynet har gått hardt utover bredbåndstilknytninga andre steder.

De siste ukene har det vært nesten en dobling i antall feil på bredbånd som følge av lyn og torden fra samme periode i fjor, ifølge Telenor.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Roland Aagård. Foto: Privat