Gründer og musiker Erlend Aastad Viken var frustert over alle syklene som lå henslengt i Trondheim. Han så dem stadig vekk når han gikk rundt i byen.

- De representerer et symptom på vårt overforbruk, og utgjør i tillegg et avfallsproblem. Jeg ble veldig frustrert over at ingen gjorde noe med dem, sier han til Adresseavisen.

Les om gründerne som skal revolusjonere friluftsturen med flat hengekøye

Gir sykler og mennesker en ny sjanse

Aastad Viken er kanskje mest kjent for å være frontfigur i trondheimsbandet Soup. Men musikk er ikke det eneste han har en lidenskap for.

- Jeg har vært engasjert i miljøspørsmål i mange år, samtidig som jeg også har skrudd på sykler på fritiden. Veien ble derfor ikke så lang, sier han.

Alle sykkelvrakene som han observerte fikk nemlig Aastad Viken til å stifte selskapet Snodig sykkel. Målet er å bruke sykler som de fleste ser på som avfall, og gi dem en ny sjanse som transportmiddel.

- Men jeg ville ikke bare starte en sykkelbedrift, jeg ville også bruket dette som utgangspunkt for sosialt entreprenørskap, forteller han.

Dermed tok han kontakt med blant annet Stavne arbeid og kompetanse KF som var meget interessert i konseptet. Snodig sykkels verksted skal fungere som en arbeidstreningsarena for personer med ulik bakgrunn.

Stavne hjelper nemlig jobbsøkere ut i arbeid gjennom karriereveiledning, opplæring og arbeidspraksis i samarbeid med næringslivet.

- Å gjenvinne gamle og ødelagte sykler er bærekraftig, samtidig som det gir meningsfylt arbeidstrening. Den doble verdiskapningen står sentralt. Stavne mente at dette var i tråd med deres filosofi, forteller gründeren.

Frankenstein-sykler

Som Aastad Viken selv sier det: Sykler sendt til de evige metallmarker får et nytt liv hos oss.

- Nå har vi laget et forprosjekt for å sjekke om dette er liv laga. Mange tar kontakt med oss og sier at de har sykler, og at de er glade for å kunne gi de til et godt formål. Det forundrer meg at dette konseptet ikke har eksistert før nå. Bare tenk antallet sykler som blir kastet ut fra borettslag som har vårrengjøring, understreker Aastad Viken.

Han nevner også Renholdsverket og hittegods som potensielle samarbeidspartnere for Snodig sykkel.

- Det finnes jo enorme mengder sykler som kastes. Vi vil demonterer dem, og bruke delene til å lage nye sykler. Noen vil bli litt Frankenstein-aktige, mens andre blir mer ordinære. Solide, snodige, og kanskje mindre egnet for tyveri, sier han.

Når sykkelen er reparert og kanskje fått en overhaling med lakk, så er den klar for salg. Aastad Viken forteller at de vil operere med kjøpsgaranti.

- De skal ikke være dyre, men de skal være i solid stand. Forbruksdeler som bremseklosser og vaiere vil byttes ut med nye. Han sammenligner tiltaket med Gatemagasinet Sorgenfri.

Hans Jørgen Grimstad printet ut sin egen robot på en hjemmelaget 3D-printer. Les hvordan roboten ble tatt imot i Roma

Fikk 50 000 fra Innovasjon Norge

Han sammenligner tiltaket med Gatemagasinet Sorgenfri.

- Du kan heller kjøpe en sykkel fra oss, i stedet for en ny. Du resirkulerer og støtter noen som trenger arbeidstrening. For øyeblikket har vi to personer som står i verkstedet og mekker syklene, sammen med meg, sier han.

Sorgenfri markerer 40-årsjubileet til Knutsen og Ludvigsen-låta «Gamle, gule plata med Beach Boys» med å gi den ut på gul vinyl

Lønnsomheten kommer kanskje etter hvert. Men det er ikke all verdi man bør måle i kroner og øre, sier Aastad Viken, som nettopp mottok 50 000 i tilskudd fra Innovasjon Norge for utvikling av konseptet. At Stavne i tillegg går inn i prosjektet muliggjør realiseringen av dette, forteller han.

- Jeg synes jo det er trist at noen vraker sykkelen sin bare fordi sykkelkjedet har røket. Vi har det så bra i dette landet at vi kaster sykkelen når sånt skjer. Derfor føles det som en plikt å forsøke å stanse utviklingen av bruk- og kast-samfunnet, sier den miljøbevisste gründeren.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Gründer Erlend Viken med en av reperatørene i aksjon med en eldre herresykkel. Foto: Christian Lie
Snodigs sykkelveske er lokalprodusert håndverk fra Stavne. Foto: Erlend Aastad Viken