- Ikke si at vi skal gjøre det der igjen, kommer det fra et purungt slalåmtalent som nettopp har hatt sitt første møte med skiheisen.

- Skiheisen? Vi må jo komme oss opp igjen, smiler en instruktør og gir gutten et motiverende klapp på skuldra.

Slalåmelevene i Bymarka har noen å se opp til i alpinist Nina Løseth. Les portrettet med Løseth hvor hun blant annet snakker om søstrene, netthets og hennes lange vei opp til verdenseliten. (PLUSS)

Bymarka – et godt sted å være

Det er lørdag formiddag og Trondhjems Skiklub arrangerer barneskikurs i Bymarka. Blant barn kledd i fargerike skiklær og hjelm på hodet, står Kjell Hamar i gul vest med tallet 45 på brystet. Barna som har kommet på lag 45, har å gjøre med en svært erfaren instruktør. 87-åringen fra Jølster i Sogn og Fjordane har vært medlem av Trondhjems Skiklub siden 1957, året han flyttet til byen.

- Jeg hadde aldri vært i Trondheim, men jeg lest meg opp om byen og skjønte at Bymarka var et godt sted å være, sier Hamar, som bruker dagene sine i marka eller i alpinbakken i Oppdal der han har hytte. Nå skal han bruke to helger på å instruere barn i slalåm.

- Jeg er jo pensjonist, så jeg kan gå egne turer midt i uka. Dette gjør jeg fordi det er moro. Jeg er gammel skolemann og synes det er artig å være sammen med barn og ungdom, sier Hamar som har vært rektor ved Byåsen skole.

Har du lest den utrolige historien om Lise brakk ankelen da hun kolliderte med en lege i Bymarka? Like etter kom både en kirurg og ortoped rennende - snakk om sammentreff! Her kan du lese historien.

- Jeg har falt mye

Barna på lag 45 har vært på slalåmkurs før. Her er det ikke ploging, men «stav-i-sett» som står på programmet, forteller gruppas andre instruktør, Vegard Kaarbø.

- Vi jobber med stavbruken og med å holde farten. Vi utfordrer dem til å kjøre litt fortere, men samtidig ha kontroll. Barna skal få forståelse for hvordan man stopper, sier han.

To av elevene som trives svært godt i bakken, er Ingrid Fossen Kongsli (12) og Setareh Sigrid Kulsum Feyzi (12).

- Det er veldig gøy og vi lærer mye. Det vanskeligste er å huske og huke seg ned i svingene, sier jentene.

Alexander Gregor (10) har kjørt en del slalåm før og synes kurset er supert.

- Jeg vil lære å mestre bakkene, så jeg øver på å svinge. Jeg har falt mye, sier Alexander og ler.

Ikke alle er like glad i naturen som Hamar og elevene hans. Adresseavisens Jonas SKybakmoen går hardt ut mot naturen i sitt tankestreif «Svart på hvitt». «Vi kan ikke la naturen bestemme, det kan vi bare ikke. Folk kommer først!», skriver Skybakmoen. (PLUSS)

Kursets søte høydepunkt

I løpet av sesongen bruker Hamar mellom 80 og 90 dager i alpinbakken i tillegg til langrennsturer på fjellet. Han håper barna er smittet av slalåm-basillen før dag én av kurset er ferdig.

- Det er en morsom hobby. Hvis instruksene slår til, og de begynner å beherske det, vil de få mestringsglede og det er en fantastisk drivkraft. Det er en god allmenn utdannelse de får med seg herfra, den vil de ha mye glede av, sier Hamar.

I bakken er det helt vindstille, og gjengen gjør seg klar for å sette utfor nok en gang. Men først skal de siste instruksene gis, i tillegg til litt ekstra motivasjon.

- Nå har vi kommet til kursets høydepunkt: sjokolade! roper instruktør Kaarbø.

Alpininstruktør Kjell Hamar (87) viser elevene i gruppe 45 hvordan man kjører uten å ploge i svingene, men skiglede og mestringsfølelse er den viktigste lærdommen barna skal få med seg fra Bymarka. Foto: Morten Antonsen
Instruktør Kjell Hamar setter utfor, og lærenemme skielever følger hakk i hel. Foto: Morten Antonsen
Kjell Hamar (87) bruker mer enn gjerne fritiden til å lære barn triks og teknikk i slaslombakken. Foto: Morten Antonsen