8. mars:

- Dette kan jeg få til - bedre

Rasmus Rohde slo tilbake mot Hans Rotmos fremmedfrykt, da han introduserte kvinnedagens hovedtaler i Trondheim, Fatima Almanea.

Rasmus Rohde fremførte en nyskrevet sang som skapte stor begeistring under 8.marsmarkeringen på Torvet i Trondheim.

Saken oppdateres.

Almanea tok kraftig til motmæle mot Rotmo i fjor, på grunnlag av teksten i låta hans «Svarte telt» og et portrettintervju i Trønder-Avisa der Rotmo karakteriserte muslimer som «miljøforurensning i Europa».

Rohde og Rotmos relasjon

Rasmus Rohde, kjent som låtskriver og frontfigur i Rasmus & Verdens Beste Band, er for tiden ute på en miniturné der han alene framfører nytt materiale for voksne lyttere. Hans Rotmo er mangeårig samboer med Rasmus Rohdes mor.

Rasmus Rohde har valgt å ikke mene noe offentlig om Rotmos holdninger. Nå har et år gått og han har tenkt seg om. Før han introduserte hovedtaler Fatima Almanea fra scenen sa Rasmus Rohde:

- For et år siden var det slik at en relativt kjent trøndersk, veldig dyktig, visesanger skrev mye rare låter om forskjellige ting. Og Fatima skrev noe veldig fornuftig om det, synes jeg. Så var det noen som ringte til meg og lurte på hva jeg syntes om det. Og jeg tenkte: «Hva skal jeg synes om dette her, da? Jeg kan ikke synes noe om det. Nei.» Men så satt jeg der og syntes ingenting, veldig lenge. Helt til jeg hørte på noen av disse sangene. Og da tenkte jeg: «Bætter dø. Det der kan jo jeg og få til. Bedre!»

Slik introduserte Rasmus Rohde sin nye sang. Og slik kommenterer han Hans Rotmo sine holdninger:

Dæm kjem i flokka med digre familier / Tar barnehageplassa, som ungan vår skal ha / Sjøl på buss og trikk og tog, så må vi ofte stå / Fordi det er fullt av fremmedfolk som itj orke' å gå

Hør resten av låta i videoen øverst i denne artikkelen.

Grunnlaget for Rohdes kommentar

Hans Rotmo satte sinnene i kok da han i 2014 ga ut låten «Svarte telt».

Der finner vi tekstlinjer som «Asylsøkeran kryr som loppa og lus / og bur i forsamlingshus / Der det va dans, musikk og ville fan / er det bønnestund fem gong fer da'n» og «Dem sei det ska bli moské her om ei tid / men fan itj på tomta mi / Så sei dem skolen ska få eget bønnerom / Koss går det an å bli så dum?»

Almanea tok i fjor kraftig til motmæle mot visesangeren, på grunnlag av teksten i «Svarte telt» og portrettintervjuet med Rotmo i Trønder-Avisa der han karakteriserte muslimer som «miljøforurensning i Europa».

LES OGSÅ: Gråt da hun skrev sitt personlige svar til Hans Rotmo

«Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa», svarte Fatima, «Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket», skrev hun i fjor i et blogginnlegg som fikk nasjonal oppmerksomhet. Fatima Almanea fikk mye støtte, men også kritikk, trusler og hets etter å ha gått inn i diskusjonen. Før jul var hun én av fem finalister i «Årets trønder» -kåringen i regi av Adresseavisen og NRK.

LES PÅ PLUSS: Vømmøldalens nye vår

Rasmus Rohde har ikke ønsket å kommentere saken eller sangen utover det som kommer fram i teksten.

Kvinnedagens hovedtaler i Trondheim, Fatima Almanea. 
    
      (Foto: Frank Lervik)

Kvinnedagens hovedtaler i Trondheim, Fatima Almanea.  Foto: Frank Lervik

8. marskomitéen anslår at det var 1500 mennesker på Torvet.  
    
      (Foto: Frank Lervik)

8. marskomitéen anslår at det var 1500 mennesker på Torvet.   Foto: Frank Lervik

På forsiden nå