Adresseavisen skrev denne uken om sykepleier Anne Merete Hage som angriper ordfører Rita Ottervik (Ap) i et blogginnlegg.

«Pasientene, de hjelpetrengende gamle menneskene i Trondheim kommune, har det overhodet ikke godt,» skrev Hage i bloggen «Verdig eldreomsorg» (ekstern lenke). Hun hevdet at tjenesten er uforsvarlig.

Til dette svarte ordfører Rita Ottervik blant annet:

- Fylkesmannen har jevnlige tilsyn, og jeg forutsetter at vi driver forsvarlig, altså innenfor loven. Men kan det bli bedre? Ja, det kan det. Blant annet med flere ansatte og tydeligere ledelse. Det har vi vedtatt og startet opp, sa Ottervik til Adresseavisen.

- Kommunens eget ansvar

Fylkeslege Jan Vaage reagerer på denne uttalelsen.

- Man får inntrykk av at Fylkesmannens tilsyn er en garanti for at tjenesten er forsvarlig på alle punkter. Men vi har ikke nok tilsyn til å kunne si noe om hele tjenesten. Det er kommunens eget ansvar å ha en internkontroll som sikrer at man driver forsvarlig, sier Vaage.

- Det er ikke tilstrekkelig at kommunens ledelse «forutsetter at det drives forsvarlig». Ledelsen må også ha tilstrekkelig kunnskap om tjenestene og eventuelle risikoforhold, slik at det kan iverksettes nødvendige forbedringstiltak, sier Vaage.

- Har kommuneledelsen det?

- Adresseavisen hadde et kjempeoppslag med alle avvikene i eldreomsorgen, som er et ledd i kommunens internkontroll. Her får man gode opplysninger om ting som ikke har fungert, og det gir kommunen gode muligheter til å forbedre kvaliteten. De har tydeligvis en fungerende avvikskontroll og er åpen på det, sier Vaage.

Les mer: Ansatte i eldreomsorgen i Trondheim har varslet om 1781 alvorlige hendelser de siste to årene.

- Burde vise til internkontroll, ikke til Fylkesmannen

- Leser du Otterviks uttalelse som en ansvarsfraskrivelse?

- Ikke nødvendigvis. Men slik det kommer frem, er det unyansert. Vi får aldri gjort nok tilsyn til at vi kjenner hele tjenesten. Derfor burde kommunen vise til sin egen internkontroll først som garantist for kvaliteten, ikke til Fylkesmannen, sier Vaage.

- Tar ikke lett på internkontrollen

Rita Ottervik understreker overfor Adresseavisen at hun er fullstendig enig i at det ikke er Fylkesmannens ansvar å avdekke avvik i eldreomsorgen.

- Jeg har lyst til å forsikre både fylkeslegen og alle andre at vi ikke tar lett på internkontrollen. Vi har et system for å melde inn avvik som vi mener vi er langt fremme på, og ikke minst er vi åpne om det, sier hun.

Hun trekker også frem kommunens ombud for helse, omsorg og oppvekst og kommunerevisjonen.

- Vi forutsetter at når Rådmannen avdekker avvik, så blir de ordnet opp, sier hun.

Les også: Færre sykehjemsplasser, flere ansatte

Les også (pluss): - Forferdelig trist og opprørende lesing