- Vi synes det er helt fantastisk kult at Rockheim velger å markere Rosa sløyfe-aksjonen ved å lyse opp boksen sin, sier Petter Spolén, aksjonsleder for Kreftforeningen i Midt-Norge.

Cecilia har to velformede silikonbryst, ikke av forfengelighet, men for å redde livet. For å skjønne hvorfor, må vi 667 år tilbake i tid.

- Viser solidaritet

Han synes det er en flott bygning som passer perfekt til lysstunt som Rosa sløyfe-aksjonen til Kreftforeningen.

- Vi setter umåtelig stor pris på engasjementet som er overalt i forbindelse med dette. Mange vil vise solidaritet og omtanke for dem som er rammet, sier han.

Det er 18. året på rad at Rosa sløyfe-aksjonen blir avholdt i oktober.

- Tyholttårnet er rosa, det er tusen rosa bh-er i glassbrua på Solsiden kjøpesenter og Rockheim er nå også rosa. Det er en veldig markant farge, og jeg tror mange forbinder rosa med brystkreft og oktober, forklarer Spolén.

For få kvinner mellom 25 og 29 år følger anbefalingen om å ta celleprøve, mener Kreftforeningen.

Rosa i toppen

- Vi er jo til for å lyse, sier Sissel Guttormsen, direktør for Rockheim. Boksen på taket av rockmuseet lyser i solidaritet med brystkreftrammede i disse dager.

- Det føles bra for oss å få være med på Rosa sløyfe-aksjonen. Jeg oppfatter den som en folkeaksjon. Den får mye oppmerksomhet og det trenger den. Kreftforeningen gjør en viktig jobb, sier Guttormsen.

Lysboksen er i utgangspunktet museets kanal og den brukes for å promotere og markere egne prosjekter, utstillinger og arrangementer. En gang i blant lyser Rockheim for andre.

- For eksempel i forbindelse med terroren i Paris og masseskytingene på konsertstedet Bataclan. Da lyste tricoloren i to døgn. Vi har også tidligere lyst lilla i støtte til Verdens prematurdag og i neste uke markerer vi Verdensdagen for psykisk helse i grønt. Under Earth hour gikk vi i svart, sier direktøren for Rockheim.

Hun legger til at private arrangementer har vært avslått.

- Arvelig brystkreft årets tema

Han synes det er utrolig at så mange bedrifter stiller seg positive til å bidra på en eller annen måte.

Gjennom årets Rosa sløyfe-aksjon ønsker Kreftforeningen å øke kunnskapen om arvelig brystkreft.

- Vi ønsker å fokusere på forebygging og tidlig oppdagelse. Vi retter derfor oppmerksomheten mot dem som har denne genfeilen som øker risikoen for brystkreft, sier han.

En livsforlengende immunterapimedisin mot lungekreft blir nå tilgjengelig for norske pasienter. 700 pasienter i året kan få forlenget levetid.

- Kjenn familien din

Hvert år får flere enn 3300 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft. I noen familier er det mange som rammes, og da er det mulig at sykdommen er arvelig.

- Mange er ikke klar over at de har rett på genetisk veiledning. Vi ønsker ikke å skremme noen, men dette kan også fjerne engstelse hos mange som får bekreftet at de ikke er bærer av brystkreftgenet, sier han.

- Det er viktig å kjenne sykdomshistorien i familien sin. Da kan man få tatt nødvendige forholdsregler, mener aksjonslederen.

Brystkreften til Marita Fossland ble oppdaget senere enn den kunne ha blitt. 115 norske kvinner har fått erstatning for feil behandling eller feil diagnose av brystkreft.

Be om veiledning

I Norge anbefales kvinner å be sin fastlege om henvisning til genetisk veiledning dersom du er i en av følgende grupperinger:

  • En nær slektning som fikk brystkreft før hun fylte 50 år, eller en med eggstokkreft – uansett alder.

  • To nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, som i gjennomsnitt var under 55 år på diagnosetidspunktet.

  • Tre nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, uansett alder.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.