Iiiiiiiiiskaldt nyttårsbad

Hørt om nederlandsk nyttårsfeiring i Hansbakkfjæra? Den er iskald, men utrolig forfriskende.
Iskaldt, men herlig. Nederlandsk nyttårstradisjon ved Ranheim, hvor et femtitalls trosset gradestokken og kastet seg ut i Strindfjorden. (Se flere foto i bildegalleriet ved å bla deg til høyre)  (Foto: MORTEN ANTONSEN)

Iskaldt, men herlig. Nederlandsk nyttårstradisjon ved Ranheim, hvor et femtitalls trosset gradestokken og kastet seg ut i Strindfjorden. (Se flere foto i bildegalleriet ved å bla deg til høyre)  Foto: MORTEN ANTONSEN

Helårsbaderen Astrid Ellard (i midten) var en av de som var lengt ute i vannet. Og da vennene Janne Kolstad og Gunn Skjøstad ville uti en gang til, lot hun seg ikke be to ganger.  (Foto: MORTEN ANTONSEN)

Helårsbaderen Astrid Ellard (i midten) var en av de som var lengt ute i vannet. Og da vennene Janne Kolstad og Gunn Skjøstad ville uti en gang til, lot hun seg ikke be to ganger.  Foto: MORTEN ANTONSEN

Et femtitalls barske sjeler sprang ut i en hustrig trondhjemsfjord.  (Foto: MORTEN ANTONSEN)

Et femtitalls barske sjeler sprang ut i en hustrig trondhjemsfjord.  Foto: MORTEN ANTONSEN

Tørr, varm og igjen i nederlandske farger, Christiaan Oranje stortrivdes i Hansbakkfjæra.   (Foto: MORTEN ANTONSEN)

Tørr, varm og igjen i nederlandske farger, Christiaan Oranje stortrivdes i Hansbakkfjæra.   Foto: MORTEN ANTONSEN

Det var faktisk ikke vinden, men mangel på vind i det sure nyttårsværet, som ga Håvard Christensen problemer da han ble fristet utpå Strindfjorden første nyttårsdag.  (Foto: MORTEN ANTONSEN)

Det var faktisk ikke vinden, men mangel på vind i det sure nyttårsværet, som ga Håvard Christensen problemer da han ble fristet utpå Strindfjorden første nyttårsdag.  Foto: MORTEN ANTONSEN

Saken oppdateres.

Et femtitalls barske sjeler sprang ut i en hustrig trondhjemsfjord første nyttårsdag. Sludd, vind og kun fire-fem grader i sjøen, var med på å gjøre badeopplevelsen ennå bedre.

Tradisjon

Det hele startet for tre år siden. Da bragte Christiaan Oranje med seg den nederlandske nyttårsbadtradisjonen med nyttårsbad til Trondheim. Flagg, musikk og antrekk i Hansbakkfjæra ved Ranheim, bekrefter den nederlandske opprinnelsen.
LES OGSÅ: Her er dama som jubler for sprengkulden

LES OGSÅ: Isbading i Skaun
- For tre år siden, var vi åtte som badet. Året etter var vi 14 i sjøen og nå i år er det over 50 påmeldte, opplyser en småhutrende Christiaan Oranje. Alle som er gale nok til å bade på en dag som denne, er velkomne her, både nordmenn, nederlendere og andre, sier Oranje.

Inn i varmetelt

Blant søndagens badende, var det en del studenter og ansatte ved NTNU samt brukere av sjøbadet i Trondheim.

- Skal du ut i sjøen selv?

- Klart det, jeg skal uti.

De raskeste var i vannet bare noen sekunder, før de skjelvende løp opp mot de to varmeteltene. I teltene er det 24 gode varmegrader og i tillegg serverer Christiaan Oranje og medhjelperne varm drikke og varm suppe.

Varmetelt fikk være varmetelt, Astrid Ellard, var en av de som holdt ut lengst i det kalde vannet. Ikke nok med det, etterpå tok Ellard og vennene en ny dukkert.
LES OGSÅ: Nesten 400 isbadere satte norgesrekord

- Det er første året jeg er med her i Hansbakkfjæra. Ellers bader jeg året rundt ved Sjøbadet i Trondheim, og jeg tok faktisk den siste dukkerten nyttårsaften, legger Astrid Ellard til.

Forfriskende

- Hva vil du si til alle trøndere som ikke var her i dag?

- Kom og vær med. Sjøbading, vinterbading eller helårsbading, det er det beste. Endorfiner, blodsirkulansjon, du blir glad, veldig sprek, ja det gir masse energi, bare kom og bli med, sier Ellard.

Mer rekker ikke Ellard å si, før vennene Janne Kolstad og Gunn Skjøstad drar henne med seg ut i vannet for et nytt forfriskende bad.

LES OGSÅ: NTNU-gründer tar baklengs salto i isvann for å sikre seieren

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå