Bondelaget blokkerer tre grossistlagre i Trondheim

Landbruksministeren sier aksjonen kan ramme folks tilgang på mat.

- Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier leder i Bondelage Lars Petter Bartnes.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Tirsdag denne uken ble det brudd i jordbruksforhandlingene. Fredag klokken 6 arrangerer Bondelaget blokade av utkjøring fra grossistlagre. I Trondheim rammes Coop, Asko og Rema.

-  Vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet, sier leder i Norsk Bondelag, Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

LES OGSÅ: Adresseavisen mener: Nødvendig nei til Frps landbrukspolitikk

- Sterk støtte og sympati

Blokaden er en opptrapping av protestene som har foregått siden brudd i forhandlingene. Lars Petter Bartnes håper forbrukerne vil ha forståelse for aksjonen.

- Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Bartnes.

Tirsdag brøt Bondelaget forhandlingene som har pågått siden 5. mai. Bartnes, som ledet forhandlingene, har tidligere uttalt seg om bakgrunnen for bruddet:

– Regjeringen viser ingen vilje til å satse på landbruket, og følger ikke opp Stortingets landbrukspolitikk. Vi kan ikke skrive under på en jordbruksavtale som bidrar til å svekke norsk matproduksjon.

I 2014 blokkerte bøndene eggpakkerier i Norge. Blant annet Priors anlegg på Heimdal.

Landbruksministeren kritisk

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er svært kritisk til aksjonen som Bondelaget nå har igangsatt. Dale sier til NTB at bøndene rammer de samme innbyggerne som de vil sende regningen for sine inntektsløft til.

– Butikkarbeidere, hjelpepleiere og rørleggere som har vist moderasjon i sine lønnskrav, kan umulig oppleve det som rimelig at bønder som er lovet en høyere inntektsvekst enn dem selv, nå gjør hverdagen vanskeligere for dem.

Usikker på konsekvensene

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier at han har forståelse for at bøndene ønsker å markere sitt syn på landbrukspolitikken, men han synes det er trasig at det rammer kundene deres.

- Coop er den dagligvareaktøren med mest norske varer. Derfor håper vi ikke at aksjonen mot våre lagre blir langvarige slik at vi risikerer å få tomme hyller i butikkene, sier Kristiansen.

Han er usikker på aksjonens omfang og varighet, og mener derfor det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser blokkaden vil få.

Blokadens varighet ukjent

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker, tror man må regne med at butikkene vil gå tomme for enkelte matvarer.

- Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men det kan selvfølgelig bli tomt for enkelte varer, som ferskvarer. Man må regne med at noen hyller kan bli tomme, sier Åker.

Hun opplever at Bondelaget får støtte fra forbrukerne, og håper de vil vise forståelse under aksjonen.

- Vi vil vise hvor vi står. Politikken harmonerer ikke med jordbruksmeldingen som var vedtatt. Det handler om den trygge, norske maten som vi produserer.

Hvor lenge blokaden vil vare, er Åker usikker på.

- Vi starter i morgen, og så tar vi det derfra. Jeg regner med at det ikke er lov å blokkere inn- og utkjørsler på denne måten, så vi får se hvordan det går.

På forsiden nå