Dyrker heller ferdigplen enn korn

Rotvoll Eiendom satser stort på lokal plenproduksjon i Trondheim. Får kritikk av Bondelaget.

Denne plenkuttemaskina til over en million kroner er kjøpt inn for å effektiv kunne ta opp og pakke gresset. 

Saken oppdateres.

I fjor ble såkorn byttet ut med plenfrø på hundre mål av dyrkamarka til Rotvoll Eiendom på gården Øvre Rotvoll i Trondheim.

Stort marked

Allerede ett år senere er de første kvadratmeterne med plen solgt til lokale kunder.

- Vi ble kontaktet av en plenprodusent fra Rogaland, Grasrota AS, som vi har inngått et samarbeid med. Vi tror markedet og potensialet for ferdigplen i Trøndelag er stort. Vi startet salget i forrige uke og har allerede solgt en god del til både private og til entreprenører, forteller Bjørnar Oust, styreleder i Rotvoll Eiendom AS.

Bjørnar Oust på gården Øvre Rotvoll satser på ferdigplen fremfor korn.  Foto: Frank Lervik

LES OGSÅ: Her kommer Trondheims første klatrepark

Enorm inntektsforskjell

Han innrømmer at inntektspotensialet er hovedårsaken til at kornet ble byttet ut med ferdigplen. Prisen på ferdigplena varierer fra 30 til 60 kroner per kvadratmeter. En pris som justeres etter mengden man kjøper. For kornet tjente de bare 1 krone og 50 øre per kvadratmeter.

- Det er uten tvil mer lønnsomt, men det er en risiko ved å starte et slikt prosjekt. Det er også mer jobb og lengre produksjonstid. Vi har to personer som jobber bare med dette i sommersesongen. Dessuten er plen ferskvare som må behandles skånsomt. Vi har også investert i en plenkuttemaskin som kostet over en million kroner, forteller Oust.

LES OGSÅ: Slik får du perfekt plen

Bondelaget kritisk

Bondelaget er imidlertid sterkt kritisk til denne bruken av matjord.

- Kun tre prosent av Norge består av dyrkbar jord, og den bør brukes til å dyrke mat. Jeg skjønner jo at dette er god butikk for dem, og at det er pengene som rår. Men å bruke noe av den beste matjorda vi har i Trøndelag til plendyrking er vi sterkt imot, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Kari Åker.

Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Kari Åker, mener at all dyrkajord bør brukes til matproduksjon her i landet.   Foto: Frank Lervik

 

Planlegger boliger

- Har du dårlig samvittighet for at dere ikke dyrker mat på matjorda?

- Nei. For vår del har vi planlagt boligutbygging på disse arealene i et tjueårsperspektiv. Skulle det vært matproduksjon på åkrene til evig tid ser jeg det moralske dilemmaet. Men plenproduksjonen her er midlertidig og områdene vil uansett bli utbygd med tid og stunder, sier Oust.

Maskina ruller sammen gresset og pakker rullene på paller i en og samme prosess. 

 

Lerkendal neste?

Den ferske ferdigplenprodusenten på Rotvoll er etter det Adresseavisen kjenner til ensom aktør i Trøndelag. De andre som tilbyr ferdigplen i distriktet «importerer» gress fra Sør-Norge eller fra utlandet.

- Rosenborg hentet jo gress fra Polen når de la nytt gressdekke på Lerkendal i fjor. Neste gang de skal handle plen til hovedbanen eller sine treningsanlegg håper jeg at de kommer hit, sier Oust.

SE VIDEO: Derfor legges det polsk gress på Lerkendal

Via samarbeidspartneren i Rogaland tilbyr også Bjørnar Oust bergknappmatter til såkalte sedumtak. 

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

På forsiden nå