- Jeg har drømt om denne fisken i ti år

Artsfisker Sverre Magnus Selbach fikk svært sjelden skate i Trondheimsfjorden.

Arten svartskate ble første gang oppdaget i Trondheimsfjorden på 1880-tallet.   Foto: Bjørn-Florø-Larsen, NKML

Saken oppdateres.

Søndag var sportsfiskerne Sverre Magnus Selbach og Bjørn Florø-Larsen ute på Trondheimsfjorden på jakt etter lange og spisskate. Fisket foregikk med sei som agn på cirka 400 meters dyp like utenfor byen.

- Det nappet først hos Bjørn, men fisken ville ikke sitte, så nappet det hos meg. Etter en lang sveiveøkt kom det opp en svartskate, uten tvil mitt livs fisk, og det med god margin, forteller Selbach, som tidligere i år fikk flere sjeldne arter på en fisketur ved Svalbard, blant annet ei håkjerring på over 600 kilo.

LES OGSÅ: Trønderfiskere tok norgesrekord med sjelden fangst ved Nordkapp

Oppkalt etter Trondheim

Fangsten ble først omtalt på nettstedet hooked.no, der den beskrives som ekstremt sjelden. Svartskaten heter Dipturus nidarosiensis på latin. Navnet har den fått fordi den ble oppdaget for første gang i Trondheimsfjorden på 1880-tallet. På engelsk kalles den Norwegian skate.

- For oss er dette en veldig mytisk og spesiell art. Den er veldig sjelden og alle de sju svartskatene som er tatt på stang i Norge er fisket i Trondheimsfjorden. Trondheimsfjorden kan se kjedelig ut på overflaten, men den har et veldig spennende dyreliv på bunnen, mener den rutinerte sportsfiskeren.

Sverre Magnus Selbach brukte cirka 25 minutter på å hale den sjeldne svartskaten om bord i båten. Han er en av tre nordmenn som har fått denne arten på stang i Trondheimsfjorden.  Foto: Bjørn Florø Larsen

LES OGSÅ: - Jeg kjente at det var noe skikkelig tungt på kroken

Sverre Magnus Selbach deltok også i TV-adressas serie med tips og triks for artsfiske. Høydepunkter fra serien kan du se her.

I videoen under kan du se Bjørn-Florø-Larsen som slipper svartskaten tilbake i fjorden.


 

Fisken fikk leve videre

Svartskaten veide 38 kilo. Den var 182 centimeter lang og 133 centimeter bred. Dette ble Selbachs art nummer 125, og fisken ble satt ut igjen etter måling og veiing.

- Det var en drektig hunnfisk, så det var svært viktig for oss å få satt den uskadd ut igjen. Det var aldri i våre tanker at den skulle bli mat. Vi håper den klarer seg og at den får til å gyte. Svartskaten er en bruskfisk uten svømmeblære så den skal tåle påkjenningene ved å bli dratt opp fra 400 meter. Det viser merkeforsøk gjort på andre skate-arter, forteller Selbach.

- Når du nå har fått ditt livs fisk, legger du fiskestanga på hylla?

- Jeg ser ingen grunn til å slutte nå. Jeg får bare lyst til å fiske mer, også håper jeg at Bjørn også kan få en svartskate.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå