MOT fikk Samspillprisen

De møter ungdom ansikt til ansikt og tar opp de vanskelige spørsmålene.

Takknemlige vinnere: MOT ved Marte S. Wivestad og Atle Vårvik ble årets vinner av Samspillprisen. 

Saken oppdateres.

Årets vinnere av Samspillprisen er MOT ved Marte Snoroeggen Wivestad og Atle Vårvik. Tirsdag mottok duoen prisen i Rådhuset i Trondheim.

– Det er utrolig fint å bli sett og verdsatt av så mange forskjellige aktører i Trondheim. Det var her i byen MOT startet for 20 år siden og det er her mye av identiteten til organisasjonen ligger, sier Wivestad, som er leder i MOT Norge.

LES OGSÅ: MOT og Nidarosdomen fikk jubileumsgaver

Gir resultater

Den ideelle organisasjonen ønsker å styrke ungdommer til å ta egne valg til det beste for seg og sine omgivelser. «Arbeidsmetoden er å møte ungdom ansikt til ansikt. Å møtes på denne måten er krevende og ofte nærgående. Å sette ord på personlige ting og evne å kjenne på vonde og gode følelser i møtet med andre er vanskelig. Den som arbeider slik må være varsom og hensynsfull – det kreves mot og tillit, det krever samarbeid», skriver juryen i sin begrunnelse. MOT bruker profilerte forbilder innenfor idrett og kultur som ambassadører på arrangementer, skolebesøk, plakater og i media.

– Hva er det viktigste du gjør i jobben din?

– Det er å jobbe med å utvikle robust ungdom som inkluderer alle rundt seg. MOTs viktigste innsatsområde er programmet på ungdomsskolen og på videregående, med tolv økter. I disse øktene trener vi og gir ungdommene noen verktøy som gjør at de kan mestre livet sitt enda litt bedre. Vi ser fire konkrete resultater som går igjen fra skolene vi jobber med: Det er færre ungdommer uten en eneste venn, mindre hyppig mobbing, redusert rusmisbruk og mindre psykiske vansker blant elevene. Jeg føler meg heldig som får jobbe med noe jeg brenner for – å skape et varmere samfunn og en tryggere verden, sier Wivestad.


Hedret vinnerne: Fra venstre (med kamera) Torgeir Sølsnes, Berit Rian (begge næringsforeningen), Kjell Bjarne Helland (Sør-Trøndelag idrettskrets), Eli Flakne (Trønder Energi), Marte S. Wivestad, Atle Vårvik, Ståle Gjersvold (Trønder Energi) og Morten Volden (rådmann i Trondheim). 

 

– Smil og si hei

– Hva er den største utfordringen for ungdom i dag?

– Mange ungdommer sliter med å være seg selv og akseptere seg selv for den de er. Våre kjerneverdier er å ha mot til å bry seg, mot til si nei og mot til å leve, sier Wivestad.

– Hva vi som voksne kan gjøre for ungdommene våre?

– Vi må være bevisst på at vi alle er rollemodeller og forbilder. Alle er viktigste for å skape det samfunnet vi ønsker oss. I MOT er vi glad i det afrikanske ordtaket «it takes a village to raise a child». En enkelt ting som å smile og si hei til folk du møter, kan gjøre stor forskjell i dagen for noen. Det handler om å bygge gode kulturer og miljø på skoler, arbeidsplasser og i andre fellesskap.

LES OGSÅ: - Jeg har alltid følt at det er jeg som er problemet

Årets ledertalent

I juryens begrunnelse trekkes Wivestad frem som med «samspill og teamarbeid bidrar til å skape en bedre verden både i klasserom og lokalsamfunn». Wivestad. Tidligere i år ble hun trukket frem som Årets ledertalent 2017, hvor hun ble karakterisert som en uredd kulturbygger som er målbevisst, strukturert og gløder av pågangsmot.

– Hvor får du selv pågangsmotet fra?

– Jeg får så mye energi av å jobbe med mennesker som gir av seg selv, og jeg får jobbe med verdier som ligger hjertet mitt nær.

LES OGSÅ: Marte Wivestad kåret til Årets ledertalent

Samspillprisen
  • Deles ut for tredje gang i år. Tidligere vinner er Tove Moe Dyrhaug (2015) og Stein Vanebo (2016).
  • Hovedkriteriet for å motta prisen man har vist samspill i hele IKON-kjeden (idrett, kultur, offentlig/politikk og næringsliv).
  • Vinneren får blant annet 20000 kroner fra Trønderenergi som de skal gi videre til en mottager som utgjør en forskjell for hele regionen.
  • Trønderenergi, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Sør-Trøndelag idrettskrets står bak prisen.
På forsiden nå