Det muslimske samfunn i Trondheim:

Diskuterer fremtiden til Islamsk Råd

Det muslimske samfunn i Trondheim (MST) er medlem av Islamsk Råd, som mister statsstøtten. - Hvis regjeringen ikke har tillit til Islamsk Råd lenger, må det bety noe. Ingen røyk uten ild, leder Ismail Cüneyt Guzey.

Leder i Det muslimske samfunn i Trondheim, Ismail Cüneyt Güzey, sier de nå vil avholde et møte: - Det har skjedd en del ting i det siste som har ført til diskusjoner og misforståelser. Det er derfor vi har havnet der vi er i dag. Det er en trist dag, sier Cüneyt Güzey.   Foto: Jens Søraa

Saken oppdateres.

- Dette er en trist dag, sier lederen av Det muslimske samfunn i Trondheim.

Mandag ble det kjent at regjeringen stopper statsstøtten til Islamsk Råd Norge (IRN), og begrunnelsen er at tilliten til organisasjonen ikke lenger er til stede.

– Vi ønsker mer og bedre trosdialog, og ikke mindre, som vi opplever at vi står i fare for å få under Islamsk Råd Norge (IRN), sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB, som ikke har lyktes å få en kommentar fra IRN.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har ikke lenger tillit til Islamsk Råd. - Konfliktene i og rundt IRN får tydelige konsekvenser for organisasjonens evne til å gjøre det de får penger for å gjøre. Trosdialogen er for viktig til at IRN skal få stå i veien, sier kulturministeren.  Foto: Morten Antonsen

 

LES OGSÅ: IRN hevder utmeldte moskeer truet med ultimatum

-Flere har meldt seg ut

Hun sier Kulturdepartementet etter flere måneders grundig vurdering mener det er vesentlig tvil om IRN er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon, dialogpartner og samarbeidspartner for tros- og livssynssamfunn, organisasjoner, sivilsamfunnet og det offentlige.

650.000 kroner, som opprinnelig var ment for IRN, vil nå vil gå til andre dialogprosjekter eller organisasjoner i stedet.

I mars ble det kjent at IRN hadde ansatt en administrasjonskonsulent som bar nikab. Ifølge Dagsavisen har også Islamsk Råd har vært under økende press etter styretrøbbel, ugyldig oppsigelse av generalsekretæren og underslag. Dette har igjen ført til at fem organisasjoner, med omlag 20 000 medlemmer, har meldt seg ut av IRN fordi de er bekymret for reteningen organisasjonen har tatt. I oktober ble det også kjent at Nortura sier opp avtalen om halalsertifisering med Islamsk Råd.

LES OGSÅ: Islamsk Råd kan miste statsstøtten

- Kontroversielle ting

Ismail Cüneyt Guzey er leder i Det muslimske samfunn i Trondheim (MST), og han forteller at organisasjonen nå skal møtes for å diskutere situasjonen.

- Vi skal så snart vi får det til ha et møte og vurdere hvordan vi skal fortsette etter dette. I Oslo er det som kjent flere organisasjoner som har gått ut fra Islamsk Råd den siste tiden. Men her i Trondheim er vi litt isolert fra den daglige politikken i Islamsk råd, sier Cüneyt Guzey, som satser på å samle medlemmene en gang i løpet av neste uke.

- Vurderer dere å melde dere ut at Islamsk Råd?

- Det kan jeg ikke si nå, det har vi ikke bestemt ennå. Men alt er mulig, vi kan fortsette å være medlem – eller vi kan gå ut. Jeg har mitt eget syn på saken, men jeg kan ikke snakke for alle. Jeg vil vente til møtet med å si hva jeg selv mener. Vi har lest kontroversielle ting om IRN den siste tiden, og nyheten om at de mister statsstøtten er helt fersk. Vi må derfor gå litt dypere inn i dette før vi konkluderer på hva vi skal gjøre her i Trondheim.

LES OGSÅ: Kulturministeren sterkt kritisk til at Islamsk Råd ansatte nikabkledd kommunikasjonsrådgiver

LES KOMMENTAREN: Det er dette vi skal slite med fremover

- Ingen røyk uten ild

- Ifølge kulturministeren har ikke regjeringen lenger tillit til Islamsk Råd?

- Det er i så fall alvorlig. I Oslo er det flere organisasjoner som er i daglig kontakt med IRN som har valgt å gå ut. IRN har hatt tillit i mange år, og hvis den ikke er der lenger, må det bety noe. Ingen røyk uten ild, som det heter. Hvis staten har et problem med Islamsk Råd, må rådet finne ut hvorfor, og om det er mulig å fikse. Hvis ikke Islamsk Råd skal snakke på vegne av muslimer, må vi finne ut hvem som skal gjøre det, sier Cüneyt Guzey, og legger til at det ikke får noen økonomiske konsekvenser for Det muslimske samfunn i Trondheim at Islamsk Råd mister statsstøtten.

- Hva tenker du om den omstridte avgjørelsen om å ansette en administrasjonskonsulent som bruker nikab?

- Denne avgjørelsen er tatt alene i IRN, det er ingen som har spurt oss. Det er ganske mange som ikke var enige i denne avgjørelsen. Personen som er ansatt kan godt være en veldig bra person, men ansettelsen kan diskuteres dersom det er slik at det har ført til at folk får et negativt syn på islam. Det har skjedd en del ting i det siste som har ført til diskusjoner og misforståelser. Det er derfor vi har havnet der vi er i dag. Det er en trist dag, sier Cüneyt Guzey.

LES OGSÅ: Nikabforbud vedtatt i Frankrike

På forsiden nå