Studentersamfundet arrangerer lørdag kveld et detbattmøte om Donald Trumps første år som president. En av paneldeltagerne er Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra det nasjonalistiske partiet Alliansen. Det har fått flere til å reagere.

- Det er rett og slett trist at han er invitert hit, sier tidligere NTNU-student Robert Hoven.

Lederen for det mosaiske trossamfunnet, Ervin Kohn, har oppfordret Samfundet om å trekke tilbake invitasjonen.

- De viser at de ikke har lært noen ting, sier Kohn.

- Åpenbart relevant

Venstrepolitiker og leder for Litteraturhuset i Trondheim, Trond Åm, mener det var riktig å invitere Lysglimt Johansen til lørdagens debatt.

- Det er helt åpenbart relevant å invitere Lysglimt Johansen til en samtale om Trumps første år som president. Ikke bare er han erklært Trump-supporter, han er også selv blant dem som har forsøkt å ri på den populistiske bølgen det siste året. Så langt har han mislyktes fullstendig. Begge disse aspektene er det åpenbart interessant å ta opp i debatten. I de fleste andre sammenhenger har Lysglimt Johansen allerede gjort seg selv uinteressant, sier Åm.

Skryt til studentene

Ledelsen ved Samfundet har blitt beskyldt for å legitimere Lysglimt Johansens holdninger ved å invitere ham.

- Potensielt kan han bidra med andre typer innfallsvinkler enn en fagperson vil gjøre. Jeg syns Samfundet har gjort en helt riktig vurdering ved å invitere ham. Jeg støtter ikke påstanden om at man ved å invitere noen til debatt samtidig legitimerer holdninger de ellers måtte ha. Det må man vurdere fra situasjon til situasjon, og det ville stilt seg helt annerledes dersom man for eksempel inviterte ham til å holde en festtale, mener Trond Åm.

Han benytter også sjansen til å skryte av studentene.

- Litteraturhuset har samarbeidet med Samfundet om debatter, og jeg er imponert over måten de jobber på og hvor flinke de er til å finne interessante debattanter. De bidrar virkelig til å styrke Trondheim som debattby, det syns jeg ikke de får nok skryt for, sier Åm.

Ytringsfrihet

Styret i Studentersamfundet har diskutert om invitasjonen skulle trekkes tilbake.

- Utfallet ble at vi ikke trekker invitasjonen til Lysglimt Johansen. Kritikken kan vi stå i, og det er viktig for oss å favne om ytringsfriheten vi har i Norge og en åpen talerstol på Studentersamfundet, sier leder Tale Bærland.