Her får syklistene en støkk av politiet på Blomsterbrua

På vei over Blomsterbrua ble flere «spøkelseskladder» på to hjul stoppet av lovens lange arm.

Her blir syklister stanset av politiet på Verftsbrua i Trondheim. Denne gangen var det kun veiledning om regelverket, og ingen bøter å se.  Foto: Nils Andreas Thommesen.

Saken oppdateres.

Syklistens landsforening og politiet hadde en synlig syklist-aksjon på Solsiden i Trondheim onsdag ettermiddag.

Richard Liodden Sanders, leder for Syklistens Landsforening i Trondheim, forklarer at de vil «spøkelseskladder» til livs.

- Når det er så mørkt som det er nå, er det essensielt at man bruker lys på sykkelen. Det er dessuten påbudt med lys, forteller han.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

Politiet stoppet alle

Mellom klokka 15.00 og 18.00 ble de fleste syklister uten lys stoppet utenfor DNB-bygget på Solsiden av medlemmer av Syklistens Landsforening i Trondheim.

- I løpet av denne tiden kom også politiet og hadde kontroll på Verftsbrua i fem kvarter. Det var et veldig effektivt sted å stå. De stoppet absolutt alle. Denne gangen bøtela de ikke, men ga informasjon om hvor mye det kan svi dersom man blir stoppet uten sykkelys, sier Sanders.

En syklist kan få ei bot på 900 kroner dersom vedkommende sykler uten lys og det er mørkt ute.

- Det var overraskende mange som ikke var klar over påbudet med lys. Noen visste det, men hadde ikke lys. Vi monterte rundt 100 par med lys både foran og bak på syklene, sier Sanders.

LES MER: Her henger syklisten etter bilen i 40 km/t

- Fikk seg en støkk

Nils Andreas Thommesen, som sitter i styret til Syklistens Landsforening i Trondheim, var også til stede på aksjonen. Han merket godt at mange syklister ble ekstra skjerpet da de oppdaget politiet på brua.

- Det var nok en del syklister som fikk seg en støkk og fryktet ei bot av politiet. Køa med folk som ville ha lys vokste med en gang politiet kom, sier han. Det var tre medlemmer fra foreningen som skrudde lys hele tiden, mens en fjerde forsøkte å stanse de som manglet lys, samt holdt orden på køa av syklister.

- Aksjonen var en stor suksess. Det var mange takknemlige syklister og positiv respons fra forbipasserende. Vi ga også bort 40 par med lys som travle folk kunne montere selv, forteller Sanders.

LES MER: Trønder dømt for råkjøring under Styrkeprøven

- Gledelig resultat

Han anslår at tre av fire av de som passerte området hadde lys. Det var et gledelig resultat.

- Det var bedre enn fryktet. I perioder var det skuffende få vi trengte å stoppe, sier han med en latter.

Å sykle uten lys kan være skummelt, både for syklisten, fotgjengere og bilister.

- Dersom det kommer to syklister samme vei, og den ene har lys, mens den andre mangler, så vil det være nesten umulig å se den mørklagte syklisten. Det kan bli en ubehagelig opplevelse for både syklisten og den som eventuelt ikke ser vedkommende, understreker Sanders.

Syklistens Landsforening monterte lys på sykler til de som kom syklende som mørke spøkelseskladder.  
        
            (Foto: Nils Andreas Thommesen)

Syklistens Landsforening monterte lys på sykler til de som kom syklende som mørke spøkelseskladder.   Foto: Nils Andreas Thommesen

Drosjeeier Charlotte Dalen mener syklister blir frekkere og frekkere i trafikken i Trondheim. Leservideo: CHARLOTTE DALEN

På forsiden nå