Ikke få sjokk om det smeller

I dag markeres Forsvarets dag på Festningen.

Smeller til. Lørdag blir det fullt med utstillinger av moderne og historisk forsvarsmateriell, konserter og aktiviteter ved Kristiansten festning.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Ved ikke mindre enn seks ulike klokkeslett smeller det når Kristiansten Artilleri Compagnie tenner saluttkanonene, eller lader med karameller, til glede for de yngste.

Anledningen er gratisarrangementet Forsvarets dag.

- Kommer med Sea King

- For oss handler dette om synlighet. Det er et program som passer godt for for eksempel barnefamilier, sier presseoffiser Rune Haarstad, som har jobbet med å forberede arrangementet.

LES OGSÅ: - Gjør mer ut av utsiktspunktene i Trondheim

Det hele starter med at festningskommandant og sjef for Luftkrigsskolen, oberst Morten Henriksen ankommer og fires ned fra et Sea King redningshelikopter

Viser sin beste side

I parken rundt selve festningen og inne på festningsområdet vil det både bli utstilt moderne militærmateriell og militærhistoriske kjøretøy. Folk fra kampflyprosjektet og Forsvarsbygg vil også være til stede for å informere om kampflybasen. I lufta over festningen vil både en F-16 maskin og det tidligere nevnte Sea King-helikoptret fra 330-skvadron på Ørland hovedflystasjon vise seg frem.

LES OGSÅ: Et rettferdig oppgjør

LES OGSÅ: Kristiansten festning fredet

- De fleste av forsvarets avdelinger deltar, i tillegg til veteranforening og andre relaterte organisasjoner. Dette blir en anledning for folk til å treffe og snakke med kvinner og menn som jobber i forsvaret. Det vil også være militærhistoriske foreninger som viser frem uniformer og litt av soldatlivet før i tiden, sier Haarstad.

Venter tusenvis

På programmet står også poster som kjøreturer med forsvarets beltevogner, hinderløype for barn og Trondhjem lotteforenings bamsesykehus der kosedyr kan få mer eller mindre nødvendig pleie.

- I tillegg kommer luftforsvarets musikkorps til å opptre sammen med Åsleik Engmark som solist, sier Haarstad.

LES OGSÅ: Blinkskudd fra oven

På det meste har arrangementet tidligere trukket ca. 12000 besøkende i Trondheim. Haarstad innrømmer at det er væravhengig, men sier de forventer mange tusen besøkende.

Holder konsert. Luftforsvarets musikkorps opptrer sammen med solist Åsleik Engmark. 

Holder konsert. Luftforsvarets musikkorps opptrer sammen med solist Åsleik Engmark. 

Kommer. Luftforsvaret med fly og helikopter, her et F-16-jagerfly, vil fly over Kristiansten festning i anledning Forsvarets dag. 

Kommer. Luftforsvaret med fly og helikopter, her et F-16-jagerfly, vil fly over Kristiansten festning i anledning Forsvarets dag. 

På forsiden nå