- Jeg ble veldig skremt etterpå. Jeg ble sittende og tenke og fikk ikke sove i går kveld, forteller Roy Søreng.

Mannskaper fra Forsvaret ble torsdag kveld kalt ut etter granatfunnet på Sverresborg. Søreng søkte med metalldetektor da han fant granaten i et lite skogholt, nær Oscar Wistings vei.

Ikke trygg

Det var mest sannsynlig en tysk egghåndgranat fra andre verdenskrig (modell 39 Eihandgranate). Den var svært rusten og deler av selve granatlegemet var rustet bort. Den ble ikke ansett som transportsikker og måtte derfor destrueres ved detonasjon i umiddelbar nærhet av funnstedet – på egnet sted som fanget opp splinter slik at bebyggelsen som var litt over 100 meter unna ikke skulle bli berørt.

Han forteller at en barneskoleklasse befant seg bare hundre meter unna da granaten ble oppdaget.

- Skolebarna ble litt nysgjerrige. Jeg varslet en av lærerne om at det lå en granat der, og at de bare måtte komme seg unna.

Måtte sprenges

Søreng fant gps-posisjonen til granaten og varslet politiet.

- Etter å ha kjørt hjem datteren fra skolen ble jeg med politiet og påviste funnstedet, forklarer Søreng.

Politiet fotograferte granaten og sendte bildet til Forsvarets operative hovedkvarter. Klokken 21.22 sprengte mannskap fra forsvaret granaten på stedet.

- Slik granaten fremsto ville dødelig radius i åpent lende kunne vært rundt fem meter. Den kunne ha detonert ved kraftig bevegelse/støt eller varme i form av for eksempel et bål. Granatens opprinnelige avfyringsmekanisme var en friksjonstenner med svovel, cirka 4,5 sek som standard forsinkelseslunte før detonasjon. Granaten kom i sin tid med forskjellige forsinkelser, helt ned i ett sekund, sa forsvarets pressetalsmann Vegard Finberg til adressa.no i går kveld.

Verdifulle funn

Etter å ha lest en artikkel om skattejegeren Roy Skogvold ble Søreng ble i fjor høst hektet på å søke etter gamle gjenstander.

- Jeg fikk lånt meg en metalldetektor. Første dagen fant jeg en bunadsknapp i sølv, noen mynter fra 1800-tallet. Dagen etter fant jeg en skilling fra 1771.

Siste månedene har han blant annet funnet to økser og et spinnhjul fra middelalderen, en sølvmynt fra 1668. Jeg har også funnet mellom 1500 og 2000 kroner i dagens valuta, forteller hobby-arkeologen.

At han skulle finne en granat var han derimot ikke helt forberedt på.

- Jeg var både uheldig og heldig, sier Søreng.

Forsvaret detonerte granaten ved funnstedet fordi den ikke ble ansett som transportsikker. Foto: Forsvaret