Trønderske ungdommer forteller til Adresseavisen at de ser opp til kjendiser som Kylie Jenner, Sophie Elise Isachsen, Selena Gomez og Ariana Grande.

- I dag skal jentene helst ha smal midje, stor rumpe og pupper, og store lepper, forteller jenter i 9. klasse på Huseby skole (PLUSS).

- Evig ond sirkel

Daglig leder Håkon Avseth i ungdomsbedriften Generasjon Prestasjon i Ålesund mener at fokus rundt utseende og prestasjoner rammer stadig yngre mennesker.

- Det blir som en evig ond sirkel, sier han.

Om en hel vennegjeng er opptatt av kjendiser og hva de har på seg, er det vanskelig å la være selv. Avseth forteller at han selv har en 13 år gammel søster, og at han har lagt merke til hvor viktig bloggere og Youtube-kjendiser er for henne.

LES KOMMENTAR (PLUSS):  Kjære jenter, dere må ta opp kampen

Redigert virkelighet

Avseth mener at til tross for at mediene til stadig påpeker at bilder av kjendiser er fikset, retusjert og manipulert, er ikke unge så oppmerksom på dette.

- Mange unge jenter er ikke så bevisst på den redigerte virkeligheten, mener han.

På den annen side mener Avseth at kjendiser som Sophie Elise og andre ikke nødvendigvis er dårlige rollemodeller.

- Dette er jo jenter med sterke meninger som har stått på for å komme seg dit de er, sier han og legger til at mange ofte fokuserer på det overfladiske og ikke deres personlige egenskaper.

Sophie Elise er ikke tilgjengelig for kommentar, sier hennes manager Marte Stinessen Schei til Adresseavisen.

- Flinke til å markedsføre seg selv

Berit Skog er førsteamanuensis og forsker ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, og mener at kjendisene har stor mediemakt.

- Hvorfor ser så mange opp til disse jentene?

- De nevnte jentene fremstår som vellykket, de fleste har oppnådd sin posisjon i kraft av egne presentasjoner, enten som skuespiller, artist eller blogger. I tillegg spiller utseende inn på hvordan de vurderes. Jentene er videre flinke til å markedsføre seg selv på sosiale medier, som Instagram, Facebook, Twitter, blogg. Dette verdsettes av jevnaldrende, og jentene kan dermed bli viktige rollemodeller, sier hun.

Ungdommene ved Huseby skole fortalte i dagens utgave av Adresseavisen at mange følger kjendiser på sosiale medier. Blant kjendisene som blir trukket frem, er det flere unge, amerikanske stjerner, som stadig vekk figurerer på Instagram, Twitter og kjendis-nettsteder.

Kylie Jenner

Kylie Jenner (18) er den yngste av de kjente Kardashian-søstrene, i utgangspunktet kjent fra tv-serien «Keeping Up with the Kardashians». Sammen med modellsøsteren Kendall Jenner har Kylie lansert flere kleskolleksjoner og også utgitt en roman.

Likevel er Kylie kanskje mest kjent for sine fyldige lepper, noe som førte til at jenter over hele verden kastet seg over en bisarr trend hvor de ved hjelp av plastkopper skapte et vakuum for å gjøre leppene større.

18-åringen ble av Time Magazine kåret til en av «30 mest innflytelsesrike tenåringer i 2015». Jenner har over 48 millioner følgere på Instagram.

Sophie Elise Isachsen

Den norske toppbloggeren Sophie Elise Isachsen (21) driver en av Norges mest leste blogger. I tillegg har Harstad-jenta deltatt i fire sesonger av realityserien «Bloggerne», deltatt i dansekonkurransen «Mitt dansecrew» samt gitt ut to singler.

Bloggeren er kjent for lettkledde bilder på sin egen blogg og på andre sosiale medier, og gjorde nylig et puppestunt under Vixen Blog Awards. Bloggeren har også vært en aktiv samfunnsdebattant.

21-åringen har vært åpen om hvordan hun «pynter» på utseende sitt ved hjelp av injeksjoner og andre plastiske inngrep.

Nesten 280 000 følger bloggeren på Instagram.

Selena Gomez

Selena Gomez (24) er en amerikansk skuespillerinne, sangerinne, designer og modell. Den tidligere Disney-stjernen har de siste årene beveget seg bort fra imaget knyttet til det å være en barnestjerne. Gomez var tidligere kjæreste med Justin Bieber.

Gomez har over 61 millioner følgere på Instagram.

Ariana Grande

Ariana Grande (23) er også en amerikansk skuespillerinne og sangerinne mange unge jenter ser opp til.

23-åringen har over 56 millioner følgere på Instagram.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

foto
Kylie Jenner: Den yngste av Kardashian-søstrene er stor på sosiale medier, og har flere millioner følgere. Foto: DAVID MCNEW, Reuters
foto
Sophie Elise Isachsen: Den norske bloggeren driver en av Norges mest leste blogger. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad, NTB scanpix
foto
Selena Gomez: Den amerikanske stjernen begynte karrieren som Disney-stjerne. Hun var tidligere kjæresten til Justin Bieber. Foto: CARLO ALLEGRI, Reuters
foto
Ariana Grande: Skuespillerinnen og sangerinnen er et stort idol for mange unge jenter. Foto: BRENDAN MCDERMID, Reuters