Det var i forrige uke at den 36 år gamle kvinnen ble pågrepet av politiet i Trondheim tinghus i det hun skulle inn for å vitne.

I sal 206 pågikk drapssaken mot hennes tidligere samboer (49). Bare minutter før kvinnen ankom, besluttet han å trekke skyldanken i Frostating lagmannsrett. Han erkjente deretter drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen (48), og snakket samtidig eks-samboeren inn i saken. Han forklarte at det var 36-åringen som slo Falck Danielsen med øks, mens han holdt bena hennes:

Fengsling dagen etter

- Jeg husker at det var en del knuffing mellom Vibeche og NN (navnet på hans tidligere samboer journ.anm.). Det var et basketak på soverommet og NN satt oppå Vibeche. Jeg hjalp med å holde bena hennes fast. NN hogg med øks, og hun hogg en stund. Jeg tok fra henne øksa. Jeg syntes det begynte å bli nok. Jeg så da at Vibeche var livløs. Da var det for sent, sa mannen til dommerne.

På bakgrunn av dette ble 36-åringen siktet for forsettlig drap. Hun ble påfølgende dag fremstilt for varetektsfengsling. Hun nektet der straffskyld

- Snakker ned sin rolle

Tingrettsdommer Frode Hanssen besluttet at hun skulle varetektsfengsles i åtte uker, i tråd med begjæringen til politiadvokat Mette Kollstrøm. Grunnlaget for varetektsfengslingen var hensynet til allmennhetens rettsfølelse. Den siktede kvinnen anket umiddelbart kjennelsen til Frostating lagmannsrett.

LES OGSÅ: - Jeg tenker at han vil slippe unna selv

36-åringens forsvarer, Morten Furuholmen, har argumentert med at klienten ikke har tilstått. Han mener at 49-åringen forsøker «å snakke ned sin egen rolle og legge skylda på» 36-åringen. Han skriver også at det ikke er grunnlag for å hevde at allmennhetens rettsfølelse blir krenket hvis kvinnen løslates. «Utgangspunktet er at allmennheten må akseptere at en person går fri inntil skyld er bevis», mener forsvareren ifølge fengslingskjennelsen.

- Styrker mistanken

Politiet på sin side, viser til de tekniske funn som støtter opp under den drapsdømte 49-åringens forklaring. «Det er funnet blod fra avdøde på tøy som tilhører NN (navnet på 36-åringen journ. anm.), og som hun brukte den aktuelle kvelden. Blodet ble påført tøyet i form av blodsprut, det vil si nær kilden», har Kollstrøm argumentert, ifølge rettsdokumentet.

Lagmannsretten mener at forklaringen til 49-åringen om 36-åringens rolle drapsnatten, samt blodet på det som trolig er kvinnens klær, styrker mistanken mot henne.

Stor medieoppmerksomhet

Dommerne viser videre til at dette dreier seg om et drap med stor medieoppmerksomhet, og at 49-åringens forklaring om at 36-åringen er medskyldig, er godt kjent. «Det vil være støtende om NN (36-åringen journ.anm.) løslates, heter det i kjennelsen.

Kvinnen blir dermed sittende i varetekt de neste åtte ukene.

Da 36-åringen forklarte seg som vitne i tingretten hevdet hun at hun vasket en hund på et bad da drapet skjedde. I dommen fra tingretten slås det imidlertid fast at «det er klart at» både 49-åringen og den nå siktede kvinnen var til stede på soverommet da drapet ble begått.

I den innledende etterforskningen av drapet var også 36-åringen siktet i saken, men siktelsen ble henlagt etter bevisets stilling fordi påtalemyndigheten mente de ikke kunne bevise at hun var med på å utføre drapet.

Kvinnen, som er rullestolbruker, var også med å frakte Falck Danielsen fra leiligheten hvor drapet skjedde i Kjøpmannsgata til Marinen. 36-åringens elektriske rullestol ble brukt, og hun satt oppå det innpakkede liket mens 49-åringen syklet ved siden av. På Marinen ble avdøde dumpet i Nidelva.