Caramel frappuccino, ismocca eller after eight latte? Kanskje du heller vil ha en enkel espresso laget av arabicabønner fra Etiopia? Snart vil kaffeentusiaster i Trondheim kunne spasere fra den ene kaffebaren til den andre, enten de befinner seg i Nordre gate eller på Solsiden.

Åpner i høst

I løpet av høsten vil det komme ytterligere tre tilskudd til kaffebar-stammen. Den internasjonale kjeden Starbucks åpner utsalg på Solsiden og i Midtbyen, mens den norske kaffe-giganten Kaffebrenneriet åpner sin 28. kaffebar.

- Vi har ventet på riktig lokale i Trondheim i mange år. Nå fant vi endelig drømmelokalet på et solfylt hjørne i Dronningens gate. Konkurransen i Trondheim er hard, med mange nye som etablerer seg. Vi føler likevel at det er plass til en aktør til som setter kaffe og kaffekvalitet i høysetet, sier etablering- og utviklingssjef Steinar Paulsrud i Kaffebrenneriet.

Kaffebrenneriet søker for tiden etter daglig leder for den første kaffebaren utenfor Stor-Oslo. Markedssjef Marit Toverud forteller at det er stor interesse rundt utlysningen .

- Vi har ingen eksakt åpningsdato, men planlegger åpning i løpet av høsten. Vi pleier å ha mellom fem til sju baristaer på en slik kaffebutikk, sier hun.

Har eget kaffeakademi

Selv om det er formidabel konkurranse i Trondheim tror Toverud at Kaffebrenneriet kan hamle opp med de største. Hun understreker at alle medarbeidere gjennomgår et grundig kursprogram i deres eget kaffeakademi.

- Vi har bred erfaring innen kaffesmaking og har nå over ti internasjonalt godkjente kaffedommere som er med i kaffekonkurranser. På grunn av den ekstremt høye kvaliteten på kaffen kan vi eksperimentere med brenneprofilen og få frem den ypperste smaksopplevelsen, forklarer hun.

- Ledende på innovasjon

Direktør Joannis Vendrig i Starbucks Skandinavia er også sterk i troen på at de kan få et godt fotfeste i Trondheim.

- Trondheim har en verdensvant befolkning som vet å sette pris på god kaffe. Starbucks er verden over anerkjent for sin gode kaffe. Vi kjøper kun kaffebønner av høyeste kvalitet. Vi er også ledende på innovasjon innenfor kaffebaserte drikker, mener Vendrig.

Starbucks åpner først et utsalg på Værnes 16. september, og de to andre kaffebarene åpner dørene like etterpå. Vendrig forteller om stor suksess i Oslo.

- Vår første Starbucks ved Oslo city ble på kort tid Oslos største kaffebar. Vi håper og tror at også Trondheim vil ønske oss like varmt velkommen, sier han.

Glad for konkurranse

Daglig leder Preben Oosterhof ved Dromedar kaffebar er naturlig nok spent på konkurransen, men frykter den ikke.

- Det er kjempepositivt med konkurranse. Det synes vi bare er topp, sier han entusiastisk.

Etter 17 år i bransjen tror Oosterhof at erfaringen vil være gull verdt når kampen tilspisser seg.

- Vi vet blant annet at det er forskjell på hva folk bestiller fra Bakklandet og Nordre gate. Vi kjenner våre kunder godt, og det er opplysninger som vi holder for oss selv, sier han lurt.

- Kan ikke dilte etter andre

Etableringen av nye kaffebarer i Trondheim ønsker han også å holde tett til brystet.

- Vi får se hva fremtiden bringer. Målet vårt er å være best, og vi må fokusere på oss selv. Vi kan ikke forandre vårt konsept og dilte etter de andre. Flinke ansatte er nøkkelen, og det finnes ingen snarveier til suksess, sier Oosterhof, som avviser at Dromedar vil forandre strategi eller produkter som følge av konkurransen.

- Våre erfaringer tilsier at dersom det dukker opp kaffebarer i nærheten av oss, så blir det flere kaffedrikkere i området. Kaffebaren er vår tids nærmiljø-pub, forklarer Dromedar-gründeren, og bruker et omskrevet ordtak fra Rosenborg ballklubb.

- Vi er ikke bedre enn den neste koppen. Utfordringen er at vi selger om lag 1000 sånne hver dag, sier han.

Tettes til: I krysset Nordre gate og Dronningens gate åpner kjeden Kaffebrenneriet sin første kaffebar i Trondheim. Åpningen vil skje omtrent samtidig som Starbucks åpner to filialer i Trondheim. Foto: CAMILLA KILNES
Positiv: Dromedar-gründer Preben Oosterhof ønsker alle nye kaffeaktører til Trondheim hjertelig velkommen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN