Det var NRK som sent lørdag kveld meldte at verken Buzz Aldrin eller Alexei Leonov kommer til Starmus-festivalen.

Det er tidligere kjent at Stephen Hawking ikke kommer på grunn av sin helsetilstand.

Buzz Aldrin (87) var den andre mannen som satte sin fot på månen i 1969. Kosmonauten Alexei Leonov (83) var det første mennesket som gjennomførte en romvandring.

For syk til å reise

Pressesjef for festivalen, Anne Sliper Midling, bekrefter søndag morgen overfor Adresseavisen at de to ikke kommer.

- Det stemmer. Vi sendte ut informasjon på e-post om dette i natt, sier Midling.

I informasjonsskrivet forklares frafallet til Buzz Aldrin med at han ikke er frisk nok til å reise. Han vil likevel delta via Skype i en debatt med andre månevandrere på tirsdag. Mandag erstattes forelesningen Buzz Aldrin skulle ha hatt med en forelesning med Harrison Schmitt. Han var den siste av Apollo-astronautene som satte sin fot på månen.

- Fortsatt verdt pengene

Ifølge prosjektkoordinator for festivalen er det også helsemessige årsaker til at ikke Alexei Leonov kommer.

- Dette er gamle personer og vi visste det var en risiko ved å sette dem opp på programmet. Leonov skulle ikke ha noe foredrag, men har lenge hatt sterke bånd til festivalen og hadde lyst til å komme, sier Karl Asmund Olsson ved NTNU.

- Er festivalbillettene fortsatt verdt pengene med disse frafallene?

- Ja, det mener vi. Stephen Hawkings nye foredrag vil bli presentert for første gang under festivalen til tross for at han selv ikke kunne være her. Dessuten får vi Buzz Aldrin med i debatten med sine kollegaer via Skype, sier Olsson.

foto
Prosjektkoordinator for Starmus-festivalen, Karl Olsson, beklager forfallene, men håper folk synes det var bra at de prøvde å få stjernene til Trondheim. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Søndag åpnes festivalens science camp i Trondheim spektrum. Mandag er den offisielle åpningen av festivalen samme sted.

- Vi synes selvfølgelig det er synd med forfall, men nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier prosjektkoordinatoren.

Koteng: - Beklagelig

Starmus støttes med i alt 21 millioner kroner fra offentlige og private aktører. Reitangruppen, Salmar og Sparebank 1 SMN gir tre millioner hver, mens Norsk Hydro og Koteng Eiendom bidrar med én million. I tillegg bidrar Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og NTNU med tre millioner hver, mens Forskningsrådet gir én million kroner.

- Det er selvfølgelig beklagelig, men sånn er det, sier Ivar Koteng i Koteng eiendom.

- Det er godt voksne menn det er snakk om, så direkte overraskende er det heller ikke, sier eiendomsinvestoren.

- Konferansen i seg selv blir, om ikke like interessant, så i alle fall nesten, tror han.

- Er du skuffet?

- Nei, vi tenker ikke sånn.

- Hvor viktig er dette med kjente navn for dere når dere går inn med sponsormidler?

- Ikke veldig. Store navn er viktigere for oss i randsonen, for kjernepublikummet  er de navnene som fortsatt kommer veldig kjente. Funksjonen og nytten til Starmus er nok tilnærmet like bra uansett, tror Ivar Koteng.