– For oss politikere er det verdifullt å få en slik invitasjon. Jeg vil høre om det er mulighet for at Høyres tre kommunalråder kan komme en dag hver. Forhåpentligvis vil vi kunne være til hjelp også. Ikke bare fly i bena på folk, kommunalråd Yngve Brox (H).

Bakgrunnen er at Vigdis Strand, en av de ansatte ved Vidarheims i onsdag mente at politikerne ikke vet nok om situasjonen for byens psykisk utviklingshemmede. Uttalelelsen kom etter at Adresseavisen mandag skrev om Vibeke Johnsen som har mistet evnen til å gå på grunn av at tilbudet ved Vidarheim er redusert de siste årene.

Kjenne på kroppen

– Jeg skulle ønsket politikerne som har bestemt de økonomiske rammene for dagtilbudet til disse menneskene kom til Vidarheim en dag, og jobbet sammen med oss. Da ville de forstått hvor redusert tilbudet er blitt de siste årene, og hvordan det er å jobbe her, sa Strand som har jobbet ved Vidarheim i over 20 år.

Brox roser initiativet til Strand.

– Å få oppleve situasjonen slik den er på Vidarheim i det daglige er noe helt annet enn å lese eller høre om den, sier høyrepolitikeren.

– Dramatisk

Brox er ikke alene om å takke ja. Også Geirmund Lykke (KrF), Sivert Bjørnstad og Elin Marie Andreassen (begge Frp) takket umiddelbart ja da de leste Strands uttalelser. Samtlige er rystet over det Strand fortalte.

– Som regel er det de pårørende som sier fra først. Situasjonen er åpenbart dramatisk når ansatte sier fra gjennom media, sier Andreassen som er Frps kommunalråd..

– Vet ikke hvordan pengene brukes

Sammen med partifelle Sivert Bjørnstad håper hun at en dag på Vidarheim kan føre til et bedre tilbud for brukerne, en lettere arbeidshverdag for de ansatte og at de som politikere får bedre innsikt i et tilbud de har hatt god nok kjennskap til.

– Vi politikere vet ofte for lite om hvordan pengene vi bevilger blir brukt. Derfor er det viktig at vi i større grad kommer oss ut for å se effekten av de vedtakene vi gjør, sier Bjørnstad som også sitter på Stortinget.

– Jeg ser heller ikke bort fra at det finnes lignende tilfeller andre steder i landet og at mer kunnskap om situasjonen på Vidarheim er noe jeg kan ha nytte av i mitt verv som stortingsrepresentant.

Urovekkende

Fra partiene som har flertall i Trondheim er det så langt bare KrF som har sagt de takker ja til Strand sin invitasjon.

– Jeg hadde et mål om å besøke Vidarheim før ferien, men tiden strakk ikke til. Når det nå er kommet en åpen invitasjon takker jeg selvfølgelig ja til den, sier partiets kommunalråd Geirmund Lykke.

Han håper invitasjonen kan sette fortgang i å forbedre tilbudet ved Vidarheim og andre dagsenter i Trondheim.

– Det som har kommet frem denne uken er urovekkende og det er åpenbart at tilbudet må forbedres. Et besøk på Vidarheim vil klargjøre hvilke tiltak som må settes inn for å få til det, sier Lykke.

Inviterte politikerne: Vigdis Strand Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN