- Jeg prøver å fange de hverdagslige tingene, og de små øyeblikkene som dukker opp overalt. Jeg ser etter spennende ting, som ikke nødvendigvis ser så spennende ut ved første øyekast, sier Hanne Jonassen.

I oktober ble hun kåret til Norges beste mobilfotograf, gjennom NRK-serien Mobilfotografene. Arkitekten fra Trondheim har vært hobbyfotograf hele livet, og har i dag over 19 000 følgere på Instagram.

Bli en mobilfotograf

Jonassen har enkle tips til hvordan man utnytter mobilkameraet til det fulle, for å få de beste bildene.

  • Forenkling: – Man vil ofte for mye med et bilde. Er man på en fotballkamp er det ikke alt rundt som er spennende. Gå nærmere, og velg ut informasjonen du vil vise. Det er det viktigste rådet!

  • Lysforhold: – Jobb med lyset. Det er best på tidlig morgen eller sen ettermiddag. – Se etter refleksjoner i vann og speilinger, og bruk skygger. Du kan finne mye spennende i vanlig dagslys.

  • Beveg deg: – Du må bevege deg som fotograf og særlig med mobilen, siden zoom-funksjonen kan føre til dårlig oppløsning. Tørr å gå nære, og ta bilder fra ulike vinkler. Da får du mye bedre bilder.

  • Fang øyeblikkene: Det finnes motiver overalt. Finn en snodig person på gata eller en rød topplue som går forbi en kjedelig vegg.

  • Ikke overdriv filterbruk: Jeg prøver å ikke redigere bildene så mye, men forsterker gjerne skygger og farger. Appene Snapseed og VSCO Cam bruker jeg mye.

Egen utstilling

Med en utslitt Iphone 5 kapret Hanne førsteplassen i jakten på Norges beste mobilfotograf, og fikk derfor holde sin egen mobilfotoutstilling på Rådhusplassen i Oslo. Nå tar hun med seg de samme bildene til Dokkparken i Trondheim, og håper det kan inspirere kommende fotografer.

Utstillingen, som har fått navnet «Hverdagsblikk» åpnet lørdag 28. november, og skal stå i to uker.

foto
Beveg deg, og ta bilder fra ulike vinkler. Foto: Hanne Jonassen
foto
Vinnerbildet fra realityserien Mobilfotografene. Foto: Hanne Jonassen
foto
Refleksjoner og speilinger i vann gir fine effekter. Foto: Hanne Jonassen
foto
Se etter kontraster i farger. Foto: Hanne Jonassen