35-åringen ble i september dømt til nye tre år i forvaring i Sør-Trøndelag tingrett, blant annet som følge av blottingen.

Det var i november og desember i fjor at mannen oppsøkte en adresse på Lademoen tre ganger på kvelds- og nattetid. I leiligheten bodde tre studiner i en leilighet med vindu ut mot gaten.

Hadde på seg solbriller

Den første gangen 35-åringen dukket opp, trodde den ene kvinnen i leiligheten at det var en full mann som sto og urinerte utenfor vinduet deres. Hun oppfattet imidlertid etter hvert at det dreide seg om blotting.

Den neste gangen mannen dukket opp, sto han så nært vinduet at kvinnen i leiligheten ikke så underlivet hans. 35-åringen, som hadde på seg solbriller, kastet snø på vinduet for å påkalle studentens oppmerksomhet.

Påfølgende natt - 5. desember i fjor, oppsøkte han vinduet for tredje gang. 35-åringen hadde en finlandshette eller en lue over hodet, hvor det var klippet hull til øynene. To av studinene observerte at mannen blottet kjønnsorganet sitt og onanerte. De tilkalte politiet som rykket ut, fulgte mannens spor i snøen og pågrep 35-åringen. Han erkjente straffskyld for det siste blotterforholdet i retten, men ville ikke forklare seg om de to andre tilfellene.

Skapte voldtektsfrykt i Trondheim

adressa.no har flere ganger omtalt 35-åringen som har flere grove voldtekter, voldtektsforsøk og blotting på rullebladet:

I 1997 ble mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel for utuktig omgang med en jente på ni år i Nord-Norge. Samtidig ble han dømt for tre tilfeller av blotting overfor en ung jente.

I 2002 ble han dømt til fire års ubetinget fengsel for to voldtekter i Nord-Norge. De fornærmede var henholdsvis 13 og 16 år.

I 2004 ble 35-åringen dømt til ni års forvaring for å ha begått en grov overfallsvoldtekt i Innherredsveien i Trondheim. Han ble også dømt for tre voldtektsforsøk, alle begått ved overfall av fremmede kvinner på gata i Trondheim.

Blotting under perm

Mannen har også blottet seg flere ganger i Trondheim de siste årene, i forbindelse med blant annet prøveløslatelser:

Da Asker og Bærum tingrett besluttet å prøveløslate 34-åringen fra forvaringsdommen i 2010, gikk det ikke spesielt bra. Et av vilkårene mannen måtte forholde seg til var alkoholforbud, men dette brøt han flere ganger. I tillegg blottet han seg for en kioskansatt i Trondheim. Selv hevdet 35-åringen at han sto og rullet seg en røyk utenfor kiosken. Dette trodde ikke retten på, og mannen ble gjeninnsatt i forvaring.

I april 2012 var mannen flyttet til frigangshjemmet i Kongens gate, en av Trondheim fengsels avdelinger. Fordi lengstetiden av forvaringsdommen på ni år nærmet seg, hadde 35-åringen soning ved frigangshjemmet som et ledd i tilbakeføringen til samfunnet. To dager etter at han ankom avdelingen i Kongens gate, fikk 35-åringen innvilget fem timers permisjon. Da blottet han seg igjen. I retten hevdet 35-åringen at han sto og tisset. Men det trodde ikke dommerne på. Mannen ble derfor nok en gang gjeninnsatt i forvaringsavdelingen i Trondheim fengsel.

Blotting under prøveløslatelse

Lengstetiden for forvaringsdommen mot 35-åringen gikk ut i november i 2012. Fordi påtalemyndigheten mente det forelå fare for at han ville begå nye voldtekter i frihet, ble saken brakt inn for retten. Sør-Trøndelag tingrett var enig i at det forelå gjentagelsesfare, og i januar 2013 ble mannen dømt til tre nye år i forvaring. Dommerne besluttet imidlertid - under tvil - at han skulle prøveløslates nok en gang under oppfølging av Kriminalomsorgen. Dette skjedde i mai i fjor, og de siste tilfellene av blotting, skjedde under prøveløslatelsen.

Da 35-åringen møtte i Sør-Trøndelag tingrett tidligere i høst, måtte han også svare for en tiltalepost som gikk på seksuelt krenkende adferd mot en kvinnelig ansatt ved Sør-Trøndelag friomsorgskontor. Hun fortalte i retten at mannen under en samtale de hadde i advokatrommet i Trondheim fengsel i sommer, flere ganger tok hånden sin over skrittet innenfor buksen sin. Mannen, som nektet straffskyld for forholdet, dømmes også for dette.

- Gjorde voldtektssøk på nettet

35-åringen har under den siste prøveløslatelsen vært under tett oppfølging. Han har hatt ukentlige samtaler med friomsorgen, har hatt egen bolig, sysselsetting, behandling og hjemmebesøk. Han har også gått til månedlige samtaler med sexolog. Sør-Trøndelag tingrett mener det er bekymringsfullt at han under denne oppfølgingen, og i edru tilstand, begår nye tilfeller av blotting.

I sin farevurdering av 35-åringen, legger også retten vekt på funnene etter gjennomgangen av mannens beslaglagte pc. Politiet fant ut at han har foretatt en rekke søk på film og bilder med tema voldtekt av unge jenter.

«Det er ikke bevist at han faktisk har sett på noe av dette materialet, men i denne sammenhengen er det tilstrekkelig bekymringsfullt at han har foretatt søkene», heter det i dommen.

Rettspsykiater Kirsten Rasmussen skriver i en tilleggserklæring til retten at «det foreligger en rekke sterke risikofaktorer for gjentagelse av seksuelle overgrep».

- Fare for nye seksuallovbrudd

Sør-Trøndelag tingrett antar at det er en sammenheng mellom blotterepisodene som har gjentatt seg i mannens liv samt de grove voldtektene og voldtektsforsøkene han tidligere er dømt for. Dommerne legger til grunn at 35-åringen har et komplekst seksualavvik, og at mannen fortsatt har behov for langsiktig behandling.

Retten mener at det er en reell og konkret fare for at 35-åringen vil kunne begå nye alvorlige seksuallovbrudd, og at forvaringsstraff er påkrevd for å beskytte samfunnet mot 35-åringen.

35-åringen er nok en gang dømt til forvaring etter å ha blottet seg. Han er tidligere dømt for flere voldtekter, og har sonet i Trondheim fengsel. Foto: Dino Trto, Adresseavisen