Den sudanske diplomaten som ble utvist etter å ha overført penger til den spiontiltalte 38-åringen er et sentralt vitne i saken. Det har ikke lykkes påtalemyndigheten å fremskaffe avhør av mannen. Her er statsadvokat Petter Mandt og forsvarer John Christian Elden etter rettssakens første dag i Oslo tingrett. Foto: MORTEN SAMDAL

Etter gjentatte spørsmål fra aktor Petter Mandt om hvorfor han overfor navngitte personer hadde fortalt at han var UDI-ansatt, måtte dommer Christoffer Heffermehl ty til kraftuttrykk.

Sudaneren står i Oslo tingrett tiltalt for å ha gitt sudanske myndigheter etterretningsinformasjon om sine landsmenn i Norge.

- Nå må du tie stille og svare på spørsmålene, ropte han og banket hardt i dommerbordet, da 38-åringen til stadighet skiftet tema.

- Har du eller har du ikke sagt at du jobber i UDI?

- Nei, det har jeg aldri sagt.

Ved blant annet å ha utgitt seg for å være ansatt i UDI mener aktoratet at sudaneren har fisket til seg informasjon om sine landsmenn.

Visste mye

Lederen for Den sudanske forening i Norge, Morton Zakaria, sier at flere i det norsksudanske miljøet har rapportert at Midan flere ganger har utgitt seg for å være fra UDI.

- Han skal ifølge mine kilder ha sagt at han visste mye om asylsøknader og flyktningpolitikk fordi han jobbet i UDI. Flere har reagert på dette, sier han til Adressa.no.

Det er ventet at Midan blir konfrontert med flere vitneutsagn som hevder det motsatte av ham.

Pengebeløp

I retten i dag ble den spiontiltalte Awad Ali Midan (38) spurt ut om hvorfor han har mottatt 103 500 kroner fra den sudanske ambassaden.

- Det får dere spørre de som har overført pengene om, sier 38-åringen på spørsmål om han har noen anelse om hvorfor minst to ambassadeansatte har overført penger til hans konto.

Han står tiltalt for å ha gitt sudanske myndigheter etterretningsinformasjon om sine landsmenn i Norge. Påtalemyndigheten mener å dokumentere at 38-åringen har fått overført månedlige beløp på 5-7000 kroner.

Nekter skyld

Midan fremstod i retten som oppgitt og frustrert over påtalemyndighetens påstander, og svarte ofte med spørsmål og etterspør dokumentasjon.

- «Nå lyver du» og «jeg tror du har dårlige ører», var fraser som gikk igjen.

Han påpeker at han er en sosial person som er opptatt av integrering og asylpolitikk, og viser til at han har møtt personer som Audun Lysbakken, Rita Ottervik, Dagfinn Høybråten og andre sentrale politikere.