På den rosa T-skjorten som ble beslaglagt hjemme hos 36-åringen i heimdalsområdet etter drapet natt til 16. januar i fjor, var det ca. 30 små blodflekker. Etter bevisførselen under rettssaken mot kvinnen er ikke Sør-Trøndelag tingrett i tvil om at dette er blodsprut fra øksedrapet, og at tiltalte befant seg i «umiddelbar nærhet» av Vibeche Sofie Falck Danielsen da hun ble drept i leiligheten sin i Kjøpmannsgata. Det går det frem av dommen som ble avsagt fredag.

Falck Danielsen døde av forblødning som følge av skjæreskader på halsen, og retten mener at en øks som ble funnet av politiet i en skuvseng i leiligheten var drapsvåpenet.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet

Ord mot ord

I juni dømte Frostating lagmannsrett kvinnens 49 år gamle eks-samboer til 13 års fengsel for drapet som skjedde på Falck Danielsens soverom. Ankesaken fikk en dramatisk start da mannen trakk skyldanken og erkjente drapet. Han forklarte også at det var den nå dømte 36-åringen som slo Falck Danielsen med øks, mens han holdt fast bena hennes. Som følge eks-samboerens forklaring ble 36-åringen varetektsfengslet og deretter tiltalt for drapet.

Da 36-åringen vitnet i straffesaken mot eks-samboeren i tingretten, hevdet kvinnen at hun var på badet i leiligheten og vasket en hund mens drapet skjedde. Da hun selv inntok tiltalebenken i starten av november, endret hun denne forklaringen. Hun la skylden på 49-åringen og hevdet at hun så drapet bli begått av ham.

- Begikk drap i fellesskap

- Han var svært amper, og gikk inn på stua. Der hentet han ei øks fra veggen og gikk tilbake til soverommet. Så påførte han Vibeche et kraftig hugg. Jeg var redd for at han skulle gå til angrep på meg også, sa 36-åringen i retten, og forklarte at hun sto og støttet seg til en dørkarm på soverommet da dette skjedde. Denne plasseringen ser imidlertid retten helt bort fra på grunn av blodbevisene i saken.

Retten tror heller ikke på den tiltalte kvinnens forklaring om at det var eks-samboeren som gjennomførte drapet. I dommen legges det til grunn at de to begikk drapet i fellesskap på soverommet. Retten tror på eks-samboerens forklaring, og viser i den forbindelse til at han hadde lite å vinne på å trekke 36-åringen inn i saken. Det er likevel ikke avgjørende for retten hvem som utførte de ulike handlingene mot Falck Danielsen, ifølge rettsavgjørelsen.

Anket dommen

- Jeg har bestemt meg for å anke med en gang, sa den drapsdømte kvinnen umiddelbart etter at tingrettsdommer Marianne Fallan Kristensen hadde lest opp dommen på 13 års fengsel for forsettlig drap. 36-åringen har hele tiden nektet straffskyld for drapet.

I rettens straffutmåling er det skjerpende at drapet ble begått av de to i fellesskap. Retten peker også på den betydelige voldsutøvelsen offeret ble utsatt for samt den smerte og redsel hun må ha følt før døden inntrådte, som skjerpende.

Etter drapet ble avdøde Falck Danielsen pakket inn og fraktet gjennom Trondheim sentrum og ned til Marinen på den drapsdømte kvinnens elektriske rullestol. Hun satt på liket mens eks-samboeren hennes syklet ved siden av. På Marinen dumpet paret avdøde Falck Danielsen i Nidelva, hvor hun ble funnet fem dager senere. Også dette er straffskjerpende i rettsavgjørelsen.

Dommen var i tråd med aktor Bjørn Kristian Soknes sin påstand. 36-åringen var også tiltalt for likskjending, men etter bevisførselen påsto aktor frifinnelse for dette forholdet, noe retten fulgte.

Drapsvåpenet: Denne øksen mener Sør-Trøndelag tingrett ble brukt da Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept. Foto: PÅL E. SOLBERG, Adresseavisen
Tingrettsdomer Marianne Fallan Kristensen leste dommen mot 36-åringen. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Åsted: Slik fant politiet soverommet til drapsofferet Vibeche Sofie Falck Danielsen da de rykket ut. Det ble funnet blod flere steder, markert med piler av politiet. Foto: POLITIET
Fraktet avdøde: Denne elektriske rullestolen ble brukt da avdøde Vibeche Sofie Falck Danielsen ble fraktet til Marinen og dumpet i Nidelva. 36-åringen som satt oppå det innpakkede liket mens hun kjørte gjennom Trondheim sentrum fikk fredag opplest dommen i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: POLITIET
Satte opp «soverom»: I politihusets garasje i Trondheim ble det snekret en kopi av soverommet hvor Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept. I forkant av rettssaken mot den drapstiltalte kvinnen (36) ble det gjennomført rekonstruksjoner her. Foto: POLITIET
Funnet i elva. Fem dager etter at Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) (bildet) forsvant fra leiligheten i Kjøpmannsgate ble hun funnet død i Nidelva. Foto: Adresseavisen