I Trondheim og ti andre byer i Norge demonstrerte tusenvis av mennesker mot dommen som frikjente tre menn i en omstridt voldtektssak. I sola på Torvet i Trondheim var det ca 500 som møtte opp, etter Adresseavisens anslag.

- Jeg er kjempeforbanna

Hemsedal-saken har versert i sosiale og tradisjonelle medier i dagene etter at den rettskraftige dommen der tre voksne menn ble frikjent for voldtekt mot den da 18 år gamle Andrea Voldum fra Hemsedal, ble kjent. Legdommerne har ikke følt seg overbevist om at mennene skal ha forstått at den sterkt dopede jenta ikke ønsket å ha sex med dem. Voldum har i ettertid selv lagt ut navnet på de tre frikjente mennene. På Torvet mandag ettermiddag var det ingen som outet de frikjente. Men samtidig var det mange som uttrykte både raseri, frustrasjon og redsel.

- Jeg er jente og jeg er kjempeforbanna. Dette er ikke et enkeltstående tilfelle, dette er noe skjer altfor ofte i norske rettssaler, sa Kari Kristensen, som representant for arrangørene.

- De skal ikke få fred

Det var en betydelig overvekt av kvinner, men det var også mange menn til stede.

- Vi blir ikke møtt av likemenn i rettssalen, vi blir møtt av gammeldags moral. Dette går ut over både kvinner og menn, skal vi ikke kunne gå på nachspiel med våre gode venner? For ikke å snakke om med familiefedre. Skal vi måtte leve i frykt, spurte Kristensen.

Kvinnefronten var arrangør, men hadde fått støtte fra en rekke organisasjoner i Trondheim. Kvinnefrontens Astri Holm var glad for den brede støtten.

LES OGSÅ Adresseavisens kommentator om dop, sex og rettsstaten

- Det er ingen rettssikkerhet for kvinner. Kvinner blir ikke trodd, sa hun i sitt innlegg. Demonstrasjonen sluttet med en lang applaus for Andrea Voldum.

- Klapp for den modige Andrea, vi står bak deg! Du skal få vite hvor mange vi var her i dag, sa Holm og sluttet:

- De skal ikke få fred.

Les mer om demonstrasjonen og de andre appellantene i Adresseavisen og på Adressa.no (PLUSS).