Det er jubileumsår for Studentenes fredspris. For tiende gang skal prisen deles ut i forbindelse med den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit) i februar 2017. Prisen ble delt ut første gang i 1999.

Jubileet blir markert med en egen fredsuke.

Tilhørighet til prisen

- Vi håper å nå ut til norske studenter før vinneren blir offentliggjort, sier Håkon Noren som er leder for Studentenes fredspris. Selve prisen blir delt ut under et høytidelig arrangement for de 500 studentene fra hele verden som deltar på Isfit. Men allerede på torsdag får vi vite hvem vinneren er.

- Jeg tror og håper at fredsuka er med på å skape tilhørighet til prisen for alle studenter i Norge og ikke bare trondheimsstudenter, sier Håkon Noren.

Allerede mandag starter oppvarmingen til offentliggjøringen av hvem som får fredsprisen med ulike arrangement i Studentersamfundet i Trondheim, på NTNU, men også på Nansenskolen i Lillehammer og i Volda. På Nansenskolen er temaet hvilken rolle kunst og poesi spiller i konflikter. I Volda blir det pressepub om medias rolle i konflikter.

Til Trondheim kommer flere studenter som skal fortelle om hvordan de har opplevd å bli fratatt studieretten sin. Det blir debattmøte om kvinner, fred og sikkerhet og om Norges og NATOs intervensjon av Libya. Det hele blir avsluttet med lørdagsmøte i Studentersamfundet med tema «Norge som krigsnasjon».

I 2015 var Ayat Alqormozi fra Bahrain vinner av Studentenes fredspris.

Håper det blir tradisjon

- Fredsuka er et helt nytt initiativ i år. Siden det er nye folk som arrangerer Isfit og deler ut fredsprisen hvert år, vet jeg ikke hva som skjer om to år, men jeg kommer til å formidle til dem som tar over at dette er en fin ting å gjøre. Jeg håper fredsuka blir videreført.

- Hva gleder du deg aller mest til?

- Jeg gleder meg aller mest til å være i Storsalen å kjenne på stemningen. Jeg gleder til å holde tale i Studentersamfundet i forbindelse med offentliggjøringen av hvem som får prisen.

Håkon Noren forteller at Studentenes fredspris har hatt et nominasjonsutvalg på fire norske studenter som har tatt imot alle forslagene til prisvinner. De har undersøkt alle forslagene og nominert fem kandidater. En komité for Studentenes fredspris på fire eksperter og fem studenter har så valgt ut hvem som skal få prisen denne gang.

foto
Håkon Noren er leder for Studentenes fredspris som blir delt ut i februar 2017. Foto: Isfit
foto
Fakkeltog da Ayat Al-Qurmezi (24) ble tildelt studentenes fredspris i 2015. Foto: TERJE SVAAN