Kraftig nedbør eller stor snøsmelting har flere konsekvenser enn at det blir vått. Det kan også føre til at kloakk havner i Nidelva eller sjøen med dårlig vannkvalitet og lukt som resultat.

- Det er urenset kloakk som blir kastet ut av avløpssystemet og ført til nærmeste elv eller sjø for å unngå at kapasiteten i rørene ikke skal bli sprengt, forklarer sjefsingeniør Olav Nilssen for vann og avløp ved Trondheim kommune.

- Rørene er ikke store nok

Dermed kan det hende at fiskere og andre som går langs Nidelva får seg en ubehagelig overraskelse i form av avføring og toalettpapir.

Det finnes rundt 100 regnvannsoverløp på avløpsnettet i Trondheim. Avløpssystemet i kommunen består av fellessystem (1 rør som tar både kloakk og overvann) og separatsystem (2-rørssystem som skiller kloakk og overvann).

- Avløpssystemet er ikke dimensjonert for å ta imot flomtoppene som oppstår. Dette er typisk for alle byer i Europa. Utslippene varierer fra noen få titalls timer til over tusen timer per år, forklarer Nilssen videre.

Kloakk fra 12 000 beboere

Utslipp i form av urenset kloakk fra avløpsnettet til Trondheim kommune utgjør 6 prosent. For 15 år siden var tapet mellom 10 og 15 prosent.

- Det vil si at kloakken til rundt 12 000 beboere i Trondheim havner i elva eller sjøen hvert år. Likevel er vannkvaliteten i Nidelva meget god, og kan brukes til bading og fisking.

- Men når det er kraftig regn er ikke vannkvaliteten akseptabel. I løpet av de neste ti årene skal utslippet reduseres til 4 prosent, sier Nilssen.

Opptil 1500 timer med utslipp i året

Geologiprofessor Allan Krill har i mange år lagt merke til kloakken som har havnet rett ut i Nidelva ved Øya stadion når det har vært kraftig nedbør. Mandag sendte han inn video av utslippet til adressa.no, og beskrev det hele som en skandale.

- Utslippspunktet ved Øya er ikke det verste. Overløpene ved Fredlybekken på Tempe og Fossumdalen ved Stavne bru er de to største utslippene for kloakk i Trondheim. Her er det utslipp mellom 1000 og 1500 timer i året, sier Nilssen.

Dette utslippet tilsvarer på årsbasis et kloakkutslipp fra rundt 1000 personer for Fredlybekken og 500 personer for Fossumdalen. Av andre større overløpsutslipp kan nevnes Sjøskogbekken på Ranheim og Ormen Langes vei på Lade der utslippene havner i fjorden. Disse utslippene tilsvarer også kloakk fra rundt 500 personer. Til sammenligning tilsvarer utslippet på Øya kun kloakk fra noen ti-talls personer.

Vil koste hundrevis av millioner

I Trondheim kommune er om lag halvparten av avløpsnettet utbygd med ett rør som tar både kloakk og overvann.

- Målsettingen vår er at det skal være mindre enn 200 timer med utslipp til Nidelva og 400 timer til sjøen. De fleste overløpene tilfredsstiller målsettingen. Å utbedre kun de to verste utslippspunktene vil koste cirka 200 millioner kroner, sier Nilssen.

Det foreligger planer om å utbedre Fredlybekken og Fossumdalen i løpet av en tiårsperiode.

Det kommunale avløpsnettet i Trondheim er om lag 1100 km, altså strekningen Trondheim-Oslo, tur-retur. De eldste ledningene som er i drift ligger i Midtbyen og er fra 1860-tallet.

- Men de eldste ledningene er nødvendigvis ikke de dårligste. Vi har mange dårlige ledninger fra 1950- og 1960-tallet. Rundt 20 prosent av nettet er så dårlig at tiltak burde vært gjennomført. I dag fornyer vi 5 - 8 km av de gamle ledningene hvert år. Det koster rundt 5000 kroner per meter, opplyser Nilssen.

Strandveien på Svartlamoen opplever også at kloakk fosser ut av kummene når det er mye regn. Foto: ELISA BETULA
Fra dette røret renner det kloakk ut i elva. Foto: ALLAN KRILL