- Uansett om dette er noe kommunen har gitt tillatelse til eller ikke, så tenker jeg at det er et stort overgrep overfor miljøet, sier Irene Ruud, som bor på Lade.

Hun reagerte sterkt da hun så at søyleospen langs Lade Alle var felt.

Synes trefellingen er trist

Ruud forteller at alle Lade-beboerne hun har vært i kontakt med, syntes fellingen av trærne er svært trist.

- Det er store og gamle trær, og de har gjort godt for miljøet i området. Jeg la ut bilde av de felte trærne på Facebook, og jeg fikk masse triste tilbakemeldinger fra de som bor i området.

Videre forteller hun at naboer som har bodd på Lade i over 45 år forteller at de ikke kan huske en tid forut trærne, som utgjør omlag 15 stykker, langs alléen.

Skade på røttene

Området det er snakk om er like i nærheten av anleggsarbeid i forbindelse med bygging av store blokker. Det foregår også veiarbeid i området. Ruud forteller at arbeidet har skjedd uten at trærne har måttet vike, helt fram til nå. Hun sier at en veiarbeider på området kunne fortelle at trærne ble hugget ned på grunn av råte.

- Men jeg sjekket stammene selv, og med unntak av én som viste tegn til råte helt innerst, så var alle trærne fine. Det er ulogisk, sier Ruud.

Landskapsarkitekt Nina Brenne i Trondheim kommune forteller at kommunen har gitt utbyggeren godkjenning til å felle trærne langs Lade Alle 67 til 69. Brenne er ikke kjent med at det skal være råte på trærne. Hun forteller at fellingen kom på grunn av skade på røttene, som følge av anleggsarbeid.

- Jeg er ikke kjent med levetiden til søyleosp, men jeg antar at trærne måtte ha blitt byttet ut etter hvert uansett. Vi besluttet at det var best å ta det i forbindelse med bygging av boligblokkene og utbyggingen, sier Brenne. Hun forteller samtidig at det foregår omfattende veiarbeid i området, der gang-, sykkel-, og kjørevei skal fornyes.

Erstattes med lindetrær

Brenne forteller at utbyttingen av trærne er en del av en helhetlig treplan for Lade-området.

- Vi ønsker et mer helhetlig uttryk og ensartet beplatning. Området det er snakk om er i hovedsak strekningen fra Devlesvingen og til rundkjøringen, forklarer Brenne.

Søyleospen skal erstattes med lindetrær, som det allerede finnes flere av i området. Lindetrær har tidligere vært omdiskutert fordi det har blitt gjort store funn av døde humler i og rundt trærne, og det har blitt spekulert i at trærne er giftige for innsektene. Biolog Tor Bollingmo mener man skal være forsiktig med å påstå det.

- Jeg vet at det tidligere har vært diskutert hvorvidt man bør fjerne lindetrær fordi de kan være skadelige for humler. Men jeg har gjort noen undersøkelser de siste par årene, og mye tyder på at lind ikke er så skadelig som man tidligere har antatt, sier Belingmo.

Har forteller at han har samlet inn og undersøkt omlag 200 døde humler fra områder rundt parklind ved Dragvoll. Funnene hans tilsier at humlene har dødd av naturlige årsaker.

- Lindetrærne blomstrer på sensommeren, og humlene vil i den tiden samle seg rundt parklind i mangel på annen mat. Hele humlesamfunnet dør på sensommeren, og befinner seg altså da ved disse trærne. I tillegg plantes parklind ofte i områder med mye asfalt, hvor humlene vil tørke ut og dø hvis temperaturen er høy nok.

- En betongjungel

Ruud er kjent med at det skal plantes nye trær, men synes det er synd dersom det vil ta mange år før trærne vokser opp.

- Slik det er nå, så kan dette knapt kalles for en allé. Det er mer som en betongjungel, sier Ruud.

Brenne har forståelse for at hugging av trærne kan bekymre beboerne når de ikke vet grunnen.

- Vi er alle veldig glade i trærne våre.