Dette karter viser en oversikt over hvor politiet har registrert lommetyveriene i Midtbyen i januar. Foto: GRAFIKK/ADRESSEAVISEN

Sentrum politistasjon i Trondheim registrerte hele 141 anmeldelser i kategorien «grove tyveri fra person» i januar i år. De fleste lommetyveriene skjer i helgene.

- Det er et stort problem og vi jobber målrettet med å få ned hendelsene, sier teamleder Mona Gikling i vinningsavdelingen ved Sentrum politistasjon.

Iphone på toppen

Det er en overvekt av tyveri som er registrert på utesteder i Midtbyen. Politiet har en eksakt oversikt når det gjelder hvilke gjenstander som blir meldt stjålet, men det er ingen tvil om at moderne mobiler er på ønskelisten hos tyvene.

- Apple Iphone dominerer statistikken. Deretter følger Samsung Galaxy og HTC. Tyvene trakter nok etter de dyreste modellene, sier rådgiver Tom Espen Weie ved strategisk analyse og etterretning i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Gikling i vinningsavdelingen bekrefter at det stort sett går i mobiltelefoner.

- Det er veldig mye Iphone 4 og Ipone 5. Det er veldig sjelden at det er gamle modeller, men det skjer jo det også. Tyvene vet jo ikke alltid hva de får ut når de stikker hånda ned i ei veske på byen, sier hun.

- Ingen impulshandling

Hun tror også anmeldelsene over stjålne mobiler gjenspeiler hva slags mobiler ungdommene går rundt med for tiden. Dessuten er tyvene observante nok til å vite hvem de skal ramme.

- Min erfaring er at de står og observerer hva folk har av telefoner. Det er ingen impulshandling, dette er ofte organisert kriminalitet. De gjør researcyh før de går til verks, sier hun.

Politiet har også problemer med at tyvene de pågriper ofte ikke har noe tyvegods på seg.

- Det er sjelden at de blir pågrepet med tyvegods. Det kan tyde på at de gir det raskt videre til nestemann i gruppen, sier hun.