- Lommetyvene er profesjonelle og organiserte. Vi har inntrykk av at det er snakk om rumenske bander, sier daglig leder Emil Olufsen ved utestedet Downtown i Nordre gate i Trondheim.

Det siste året har det vært en ekstrem økning i lommetyveri. Det er kun de nyeste variantene av Iphone og Samsung Galaxy som forsvinner, forklarer Olufsen.

Slår til i helgene

Sentrum politistasjon i Trondheim registrerte hele 141 anmeldelser i kategorien «grove tyveri fra person» i januar i år. De fleste lommetyveriene skjer i helgene.

- Det er høy konsentrasjon av tyveri fra person i Midtbyen, og spesielt i tilknytning til utesteder i Nordre gate, sier rådgiver Tom Espen Weie ved strategisk analyse og etterretning i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon forteller at de vil kontakte  utelivsbransjen slik at de i fellesskap kan finne metoder for å forebygge lommetyveriene.

- At gjestene blir frastjålet mobiler og lommebøker er kjedelig for utestedene også. De har et ansvar for tryggheten for sine gjester, og jeg antar at bransjen er positiv til et samarbeid som reduserer denne kriminaliteten, sier han.

- Må stenge døra for rumenere

Olufsen ved Downtown forteller at flere utelivsaktører skal i et møte med politiet allerede i neste uke hvor lommetyver vil være hovedtema.

- Det er sivile spanere hos oss hele tiden, men det er håpløst å ta noen på fersken. Det er flere som opererer sammen. Noen følger med på hvem som har de dyreste mobilene, og så er det andre som griper sjansen på dansegulvet. Vips, så er mobilen borte fra veska, forklarer Olufsen.

Ifølge ham går lommetyvene etter unge jenter som er beruset. Utestedet oppfordrer alle til å legge igjen mest mulig verdisaker i garderoben.

- I ytterste konsekvens må vi nekte alle rumenere å komme inn, men da mister vi skjenkebevillingen fordi vi diskriminerer gjestene. Men vi må ta noen grep. Dette kan ikke fortsette, sier Olufsen.

En vanlig mandag for ham er å svare på telefoner fra fortvilte gjester som ikke finner mobilen sin etter å ha vært på byen lørdag kveld.

- Jeg rekker ikke å gjøre noe annet, det kan være så mye som åtte henvendelser, sier han.

Får ikke ha kamera

Forrige helg aksjonerte politiet mot utestedet, og sju rumenere ble pågrepet. De ble senere løslatt.

- Dessverre blir ikke tyvegodset værende i lomma på tyvene lenge. I løpet av tre minutter så er den stjålne mobilen i en bil som står utenfor utestedet.

Olufsen forteller at kameraovervåkning kunne ha bidratt til å gi politiet noen spor.

- Vi får ikke lov til å ha overvåkning på innsiden av Datatilsynet. Da hadde vi kunne tatt dem, sier Olufsen.

- Bruk garderoben

Hos en annen utelivsaktør i Nordre gate, Studio 26, forsvant det seks mobiler og ei lommebok på to timer natt til søndag 20. januar.

- Det forsvinner jo alltids en telefon i helgene, det er ikke uvanlig. Men nå er det tydelig at det er en grupe med folk som utelukkende er ute etter å stjele lommebøker og telefoner, sier han.

- Internt har vi snakket om at vi skal oppfordre folk til ikke å gå fra jakker og vesker. Vi har gratis garderobe og det er ingen grunn til ikke å legge tingene sine der, råder Jacobsen.

Før en ny utelivshelg ber stasjonssjefen folk om å gjøre jobben vanskelig for eventuelle lommetyver på tokt i sentrum:

- Vi oppfordrer folk til å ta vare på lommebøker, mobiler og andre lett omsettelige varer. Ikke gjør det lett for de kriminelle.

Nordre gate har desidert flest registrerte lommetyveri i januar. Politiet mener det har sammenheng med utestedene i gata.
Daglig leder Tommy Jacobsen oppfordrer folk til å legge fra seg verdigjenstander i garderoben til utestedet Studio 26.