- Vi har nå satt opp flere ladestasjoner rundt om i sentrumsområdet. Det har blitt satt opp to i Munkegata med fire ladeuttak og nå driver vi og setter opp fire nye ladestasjoner i Nonnegata. De vi setter opp nå har to ladepunkter til lading for elbil, sier prosjektleder for etablering av ladestasjonene i Trondheim parkering, Karen Mjøen Berg.

Det skal totalt komme 95 ladestasjoner rundt om i sentrumsområdet. Disse vil bli ferdigstilte og klar til bruk i sommer.

- Nå skal vi etablere tre hurtigladerne som skal stå på Leüthhaven parkeringsplass. Disse skal ferdigstilles i mars-april. I tillegg har vi 28 uttak i parkeringshuset som er ferdige, sier Mjøen Berg.

Det blir gratis ladig ved uttakene som står på gata.

- Ved de stasjonene som blir satt opp på gata må man betale parkeringsavgift, men det er gratis å lade. Hurtigladerne på Leüthenhaven parkeringsplass og normalladingen i Leüthenhaven parkeringshus må man betale for å bruke, sier Mjøen Berg.

Trondheim Parkering ved drift- og kontrollsjef Steinar Myhr og prosjektleder Karen Mjøen Berg viser de gamle ladestasjonene i Munkegata som er byttet ut. Foto: jens petter søraa

Fornøyd med utviklingen

- Vi er veldig fornøyde med de ladestasjonene som kommer nå, og det er klart det er positivt det som begynner å skje, men det har gått litt tregt, sier lederen i Trøndelag elbilforening Ståle Langolf.

I Trøndelagsområdet ble det i fjor solgt 10 157 elbiler, og nå mener han det kommer til å komme flere.

- Nå som de store selskapene har begynt å selge egne elbiler vil det komme en eksplosjon i salget. Vi kommer til å trenge flere ladestasjoner fremover, forklarer Langolf.

Det kommer flere ladestasjoner

- Grunnen til at de kommer nå og ikke tidligere er at vi er underlagt offentlige anskaffelser og det har vært en del prosjektering rundt ladestasjonene. Men nå er vi i gang og de vil være ferdige til bruk nå i sommer, sier Mjøen Berg fra Trondheim parkering.

Det er flere stasjoner under planlegging som også vil stå klare til i sommer. Disse er planlagt i Søndre gate, øvre del av Munkegata, Båhusgata og St. Olavs hospital. Det er også flere utbygginger i boligsoner og sentrumsnære områder på gang.

- Det er nødvendig med nok elektrisk kapasitet, og så er det brøyting av fortau og byggetillatelser som tilsier hvilke steder det blir satt opp ladestasjoner. Det kommer også flere ladestasjoner fremover. Vi har en rammeavtale med Fortum charge and drive som bygger stasjonene i tre år, og vi utvikler dette prosjektet videre sier Mjøen Berg.

Flere kjøper elbil

I fjor var første året det ble solgt flere biler med alternativt drivstoff enn biler med fossilt drivstoff, ifølge opplysningsrådet for veitrafikken. Det ble solgt hele 33 055 nye elbiler og med bruktimporten ble det solgt 41 613. 52,2 prosent av alle bilene som ble solgt i fjor, var biler som brukte annet drivstoff enn bensin og diesel.

- Vi har kommet etter også i trøndelagsregionen, og det kommer til å komme flere elbiler fremover. Derfor trenger vi enda flere ladestasjoner, sier Langolf fra elbilforeningen.