Adresseavisen skrev 19. februar om Kris Hewitt som er tilkjent menerstatning etter feildiagnostisering av tykktarmskreft. Hewitt har fått vedtak om menerstatning på 993 137 kroner, men skal få beløpet utbetalt terminvis. Til nå har han bare fått 240 000 kroner. Dør han, avkortes summen og familien hans taper resten av beløpet.

LES BAKGRUNN: Får ikke pengene hvis han dør (PLUSS)

Ikke tilbakevirkende kraft

Vedtaket Hewitt fikk, ble fattet rett før årsskiftet. 1. januar i år ble loven endret. I alvorlige tilfeller, med risiko for snarlig død, skal den syke få alle pengene han eller hun har krav på, i en engangssum.

Dette gjelder erstatning for skader oppstått etter 1. januar 2016.

Det var denne praksisen Kris Hewitt klaget inn for pasientskadenemnda tidligere i år. Men loven har ikke tilbakevirkende kraft.

Fikk ikke medhold

- Kris fikk dessverre ikke medhold i sin klage på terminvis utbetaling av menerstatningen. Kris var forberedt på dette, men han hadde også håpet på et annet resultat. Saken kan bringes inn for retten innen seks måneder, sier hans advokat Håkon Knudsen.

Hewitt er for tiden innlagt ved avdeling for smertelindring ved St. Olavs Hospital, hvor hans tilstand er forverret. Siden kreften ble oppdaget i april 2012 har den spredt seg. Etter store, tunge operasjoner og cellegiftbehandlinger og mange komplikasjoner har sykdommen nå overtaket og hans tilstand er meget redusert.

- Jeg er åpenbart meget skuffet over denne avgjørelsen, sier Kris Hewitt. Han forsøker nok en runde med cellegift og smertelindring i håp om at han kommer over denne kneika også. Men om han og kona Linn Hewitt tar saken til retten, er ikke bestemt.

- Det er en tøff situasjon, sier han.

Saken gikk til Stortinget

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp), tok opp hans sak i Stortinget, med et spørsmål til helseminister Bent Høie:

«Vil statsråden sørge for at praksis endres slik at døende pasienter tilkjent menerstatning får utbetalt hele erstatningsbeløpet i en engangssum, også dersom erstatningen ble tilkjent før lovendring om dette trådte i kraft 1. januar 2016?»

Det førte ikke frem.

Helseministeren understreket at han, etter loven, ikke kan instruere Norsk pasientskadeerstatning eller Pasientskadenemnda om lovtolkning, skjønnsutøvelse eller avgjørelse av enkeltsaker.

I Bent Høie sitt svar sier han, blant annet:

«Jeg har stor forståelse for at det i en situasjon hvor feildiagnostisering har fått fatale konsekvenser, oppleves som en tilleggsbelastning at menerstatningen utbetales som terminbeløp. Jeg er derfor tilfreds med at loven nå er endret (...) Skjæringstidspunkter vil føles urettferdige for dem som ikke blir omfattet av lovendringer som er til deres fordel. Det vil imidlertid ikke være riktig av meg å oppfordre Norsk Pasientskadeerstatning eller Pasientskadenemnda til å gi lovendringen virkning fra et tidligere tidspunkt enn det Stortinget har bestemt.

ADRESSEAVISEN 19. FEBRUAR
Advokat Håkon Knudsen i Simonsen Vogt Wiig. Foto: Nils H. Toldnes