Professor Jorid Hovden ved NTNU sier at det er en økende trend at jenter og kvinner trener mer og mer.

- Kvinner i styrkerommet var utenkelig for 50 år siden. Nå er styrketrening mest populært, sier Hovde.

Maskulin og feminin

Det vises også på bildene i sosiale medier. Adressa.no omtalte tirsdag den nye trenden med «buttselfies». Treningsglade kvinner legger ut bilder av rumpa si på sosiale medier.  Hovden mener dette er tegn på at kroppsidealet for kvinner har endret seg.

- Det er mer aksept for en maskulin kropp blant kvinner, men man skal også være feminin. Man skal ha muskler, men også langt hår, sminke og treningstøy, sier professoren.

- Kvinner skal klare alt og samtidig være nok feminin, fortsetter hun.

Engasjert debatt

Debatten har rast i sosiale medier, og mange peker på utfordringene med at kroppsidealet endrer seg.

«Jeg mener mange jenter har dårlig nok selvbilde fra før, og det siste de trenger er mer kroppsfokus», skriver en person på Facebook-siden til adressa.no.

«Men jeg lurer på hvordan slike trender som denne påvirker andre som ikke er like godt trent som de på bildene?» kommenterer en person på Twitter.

«Kroppshysteri»

«Om det bare var så enkelt som det ja. Men kroppshysteri er ikke sunt og mye hysteri er det blitt. Masse komplekser skjult bak flotte kropper. Dette er dessverre fakta. Og enda mere komplekser skjult bak kropper som av media og trender ikke er holdt for å være flotte så ikke bare fryd og gammen,» skriver en annen i debattfeltet under artikkelen på adressa.no.

«Unge, særskilt tenåringer, er og har alltid vært ekstremt selvbevisste og selvtillitsmessig utfordret mht kroppsbilde. Det gjelder i varierende grad resten av verdens befolkning også, fra veldig ung alder og helt til våre dagers ende. Det er en del av oss som mennesker, lik det eller ei. For "en gangs skyld" er i det minste "trenden" mer rettet mot sunnhet og aktivitet, enn alskens slanking. I dag er det markant mer fokus på aktiviteten, enn at resultatet skal eksakt "så og så",» skriver en annen.

- Krevende å skulle klare alt

Professoren mener at det er bra at man kommer bort fra kroppsidealet for kvinner med at man skal være slanke og pene, men at det nye idealet kan være enda mer krevende.

- Det er krevende å skulle klare alt, og det kan være rimelig trangt når man skal ha et treningsløp, en arbeidskarriere, ha en familie og passe på kostholdet, sier Hovden.

Amerikanske Jen Selter er populær på Instagram og er ikke redd for å vise frem resultatet av styrketreningen. Foto: instagrambruker @jenselter