- Overtramp: Linda Hofstad Helland er overrasket over at pårørende ikke ble varslet da den drapsdømte ble løslatt. Foto: Therese Alice Sanne

Adresseavisen skriver i dag at Inger Lise Bakkens drapsmann ble løslatt 29. mai, etter 14 år i fengsel. Dette på tross av at han fikk en dom i 1999 på 21 års fengsel og 10 års sikring.

Per Sandberg mener saken bare skaper flere ofre.

Ufattelig

– Belastningen på de pårørende blir bare større. Det er ufattelig at man kan slippe ut etter 14 år, når man i utgangspunktet var dømt til lovens strengeste straff. Jeg skjønner at de reagerer, sier han.

Den 64 år gamle drapsmannen fikk i 2005 omgjort dommen til kun 21 års fengsel. Alle straffedømte i Norge har krav på å søke om prøveløslatelse etter at to tredjedeler av straffen.

Lite hensyn til etterlatte

At 64-åringen i 2009 var 10 dager på rømmen har ikke hatt innvirkning på Kriminalomsorgens avgjørelse. Det forundrer Sandberg.

– Dette er åpenbart vanskelig for folk å forstå og det strider mot rettsoppfatningen til de fleste. Dette viser at Kriminalomsorgen tar stadig mer hensyn til den som begår handlingene - og stadig mindre til ofrene og de etterlatte.

Frp har i lengre tid krevd tøffere soning gjennom å avskaffe ordningen med mulighet for prøveløslatelse etter soning av 2/3 av dommen. Partileder Siv Jensen har foreslått konkret mulighet for løslatelse etter soning av 4/5 av dommen. Man har også tidligere foreslått at hele dommen skal sones.

Systemsvikt

Sandberg mener denne saken bør bli en vekker for andre politikere.

– Men er ikke 2/3-regelen et gode for samfunnet, der man tidligere får fanger tilbake til samfunnet?

– Det kan man si, men i en så graverende sak som dette så ser man at det blir feil. Denne saken peker seg ut ved at personen ikke har vist noen tegn til anger eller skyld. Jeg setter spørsmålstegn ved om systemet fungerer, sier Sandberg.

– Et grovt overtramp

På nettstedet Twitter har flere reagert på at mannen er løslatt etter 14 år. Stortingsrepresentant for Høyre Linda Hofstad Helleland forstår at mange reagerer.

– Det er slik norsk lov er. Prøveløslatelse skjer etter en individuell vurdering i hvert tilfelle, men begrunnelsen er underlagt taushetsplikt, sier hun.

Hofstad Helland reagerte sterkt fredag da hun leste om Cecilie Nygård, datteren til giftdrapsmannens offer. Først en måned etter at morens drapsmann var løslatt, ble Nygård varslet av Halden fengsel.

– Jeg ble veldig overrasket over at pårørende ikke ble varslet. Det er et grovt overtramp, og vitner om mangel på medmenneskelighet. Særlig i en så spesiell sak, med all medieoppmerksomheten den fikk.

I juni i år ble varsling av pårørende lovfestet i Norge.

– Jeg tar det for gitt at justisministeren følger opp slik at det er siste gang en slik hendelse skjer, sier Hofstad Helleland.

Fengselslederen beklaget dette i Adresseavisen i dag og sa det hele berodde på en misforståelse.