Lyden av tastatur og konsoller som blir trykket på fyller denne helgen Autronica-hallen. Rundt 240 deltakere har meldt seg på Trøndelan, som arrangeres av den frivillige studentorganisasjonen Casual Gaming. Foran de utallige datamaskinene sitter det flest gutter, men Ingrid Abelsen (16) er like ivrig på å spille som kompisene sine.

- At jeg er en av de få jentene som deltar, gjør at jeg av og til ikke føler at jeg hører til her. Kompisene mine inkluderer meg i spillingen da. Jeg er ikke en hardcorespiller, jeg kan gjerne spille tetris når jeg er her. Det er bare artig å være her, forteller hun.

Abelsen spiller både tetris, og mer seriøse spill som «Project M» og «One finger death». Abelsen synes lanet har gått kjempebra så langt, og hun synes samholdet blant gamerne er hyggelig.

- Jeg kom hit på grunn av samholdet og for å være med venner. Samtidig møter man nye mennesker. Det er et morsomt samfunn, og det er viktig at vi har en plass å samles. Jeg håper dette lanet blir arrangert neste år også, sier Abelsen.

Les også: Selger huset for å fjerne stygge tatoveringer og utvikle dataspill

Les også: Bør både barna og foreldrene få begrenset skjermtid?

Åpent for alle

Casual Gaming arrangerte et lignende LAN i fjor, men da var det bare åpent for studenter ved NTNU og Hist. I år er det første gang de har åpnet opp for alle som ønsker å delta på Trøndelan. Styreleder ved Casual Gaming, Lars Erik Græsdal-Knutrud sier lanet har gått svært bra så langt.

- Siden vi har åpnet for alle, er det mange ungdommer fra videregående som er her sammen med studenter. Det har vært lite trøbbel, og det har overrasket oss litt siden det er første gang vi har åpnet for alle. Det er mye hyggelige personer her og det er god stemning. Folk trives med likesinnede. Jeg mener det er fint å kunne tilby dette lanet til alle som ønsker å være med, forteller han.

Det rusfrie arrangementet er støttet fra blant annet Studentsamskipnaden i Trondheim, Trondheim kommune og Trønderenergifondet. Græsdal-Knutrud sier det har vært vanskelig å arrangere store LAN tidligere.

- Dette er en viktig møteplass for gamere, slik at man ikke bare møtes på nett. I Trondheim har det vært lite tilbud når det gjelder slike store LAN. Det har nok med at det er vanskelig å få støtte gjennom sponsorer, og ha en plass å være. Autronica-hallen den eneste hallen som ønsker å leie ut til oss. Vi håper at vi kan få fart på dette nå, og arrangere slike LAN hvert år slik at vi oftere kan møtes, forklarer han.

Les også: Kvinnelige nettspillere blir sextrakassert

Les også: 10 millioner kroner skal styrke norsk dataspill-eksport

Konkurrerer om penger

Gjennom Trøndelan-helgen skal det også kåres vinnere innen flere ulike spill. Det arrangeres konkurranser i seks spill, og premiepotten er på 30 000 kroner som skal deles ut til de ulike vinnerne. Natt til søndag kåres vinnerne.

- Den vanskeligste å vinne er Counter Strike, og her er det bra med konkurranse. I denne turneringen er det 21 påmeldte lag. Mange spiller på fritiden for å vinne disse turneringene, og da får de betalt for å gjøre noe morsomt. Konkurransene er nok en av årsakene til at folk deltar på lanet. Mange synes det er morsomt å teste seg mot de beste, forteller Græsdal-Knutrud.

Turneringene kan vare i flere timer. Finalerundene begynte rundt klokken ni lørdag kveld.

Les også: Hypervoldelig musikkvideo vekker internasjonal oppsikt

Les også: De bruker påska i en mørk hall med 6000 ungdommer

Topp tre

Ett av de største spill-miljøene i Trondheim, er gjengen som spiller Super Smash bros Melee og Super Smash Bros. 4. Under Trøndelan er det to konkurranser knyttet til dette spillet. Fredag kveld ble en vinner kåret, og vinner nummer to i smash-kategorien skal kåres natt til søndag. Student Astrit Radenovic Mehmeti havnet i topp tre, men han håper på en pokal.

- Jeg håper å vinne i kveld og få pokalen. Jeg kom på andreplass i går. At vi spiller om penger og pokal gjør at det blir mer seriøst, sier Mehmeti.

foto
Åpner for alle: Styreleder, Lars Erik Græsdal-Knutrud, i Casual Gaming er glad for at de har åpnet for alle å delta. Foto: Martin Andersen
foto
Åpent for alle: Autronica-hallen på Lade er denne helgen full av gamere. Foto: Martin Andersen
foto
Håper å vinne: Astrit Radenovic Mehmeti ønsker å vinne pokalen for konkurransen i smash-kategorien. Foto: Martin Andersen