- Jeg har brukt lang tid. I de fem siste årene har jeg sett på mormor og forsøkt tenke hva hun tenker, forteller Emma Althe.

I dagens utgave av Adresseavisen har 17-åringen fra Trondheim skrevet et innlegg for sin mormor med alzheimer.

«Min kjære mann»

Under tittelen «Min kjære mann» skriver Emma:

«Håper du forstår hva jeg går gjennom. Hvis jeg plutselig glemmer hva vi nettopp pratet om, gi meg tid til å huske. Hvis jeg ikke kan, ikke blir nervøs, lei deg eller oppgitt. Bare vit i hjertet at det viktigste for meg er å være her sammen med deg.»

Emma skriver teksten som om hun er sin mormor, og hvordan hun opplever livet etter å ha fått sykdommen.

- Helt jævlig

- Hvorfor skrev du dette innlegget?

- Jeg ville sette meg inn i mormors situasjon. Å tenke. Jeg skrev dette for å hjelpe andre pårørende. For det er flere enn meg som er pårørende til mennesker med alzheimer.

Innlegget var i utgangspunktet en innleveringsoppgave ved Heimdal videregående skole. Men etter oppfordringer fra folk rundt henne, valgte Emma å sende det til Adresseavisen.

- Hvordan er det å ha en mormor med alzheimers?

- Det er egentlig helt jævlig. Forferdelig. Jeg ser bare mormor visner sakte men sikkert bort. Det er direkte ukoselig. Hun bor i Osen, langt unna meg. Men jeg prøver å besøke henne så ofte jeg kan.

- Får du spørsmål fra andre om hvordan du opplever dette?

- En venninne av meg har en morfar som nettopp fikk alzheimers. Vi snakker sammen. Han har kommet til det første stadiet i sykdommen. Hun lurer på veldig mange ting som jeg svarer på.

Rørt

- Har du et råd å gi andre pårørende?

- Husk de som ikke kan huske. Det er det som er viktigst.

- Hva sier din morfar om teksten din?

- Han leste den for to dager siden. Han sier han ble rørt, svarer Emma Althe.