På et møte tirsdag morgen er det konkludert med at løsningen for å feste glassplatene ikke var god nok. Trondheim kommune, som eier og driver Øya helsehus, har tirsdag møtt utbyggeren NCC og Glassbygg som er i gang med å sikre bygget.

– Det er åpenbart at metoden ikke er god nok og kan brukes på nytt. Vi må finne en ny og god løsning. Hvorfor uhellet har skjedd vet vi fremdeles ikke. Nå vil en intern granskning avdekke om samtlige glassplater på hele bygget må skiftes, eller om det gjelder bare vestveggen, sier leder i driftsavdelingen i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen.

Øya Helsehus sto ferdig i 2008.

Frist 20. august

Konklusjonen etter møtet er at alle glassplatene på vestsida av bygget må monteres på nytt. Glassplatene på resten av bygget blir undersøkt. I verste fall må alle glassplatene skiftes ut.

NCC har fått frist til 20. august for å levere en rapport med svar på hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og hvilke løsninger de må bruke for å montere glassplatene på nytt. NCC skal sende to eksperter på glassfasader fra Oslo, som sammen med Glassbygg og arkitekten på bygget skal delta i granskningen. Glassbygg får mest sannsynlig jobben med å utbedre fasaden.

– Alvorlig situasjon

Verken Trondheim kommune, NCC eller Glassbygg ønsker å spekulere i hvorfor dette har skjedd. De påpeker at vestveggen er den mest værutsatte på hele fasaden, og at det kan være mange bakenforliggende årsaker til at glassplatene løsner. Adresseavisen erfarer likevel at det spekuleres i at årsaken kan være en blanding av flere faktorer.

– I den alvorlige situasjonen som hat oppstått, er vi nå mest opptatt av å sikre bygget, før vi vil starte den interne granskningen når distriktssjef Tom Utvik er tilbake fra ferie, sier direktør i divisjon bygg i NCC, Thomas Re Johnsen.

Johnsen ønsker ikke å uttale seg om monteringsmetoden er generelt god nok, om den er korrekt montert, eller om hva det vil koste å utbedre hele fasaden.

Hele bygget blir sikret

I mellomtiden fortsetter Glassbygg arbeidet med å sikre bygget. Firmaet undersøker hvordan hver eneste glassplate er festet og tar ned alle platene som er sikret for dårlig.

Hele bygget er nå gjerdet inn og forblir det til hele bygget er sikret.

– Hvorfor ble ikke bygget gjerdet inn tidligere?

– Etter uttak av stikkprøver på de øvrige fasadene, fant vi det sikkert å holde gatene åpne. Nå sjekker vi rute for rute rundt hele bygget, sier Torbjørn Thoresen.

Det blir laget en plan for hvordan syklister og fotgjengere skal bevege seg i området. Mauritz Hansens gate har vært stengt siden lørdag, men Thoresen regner med at den blir åpnet for trafikk i løpet av dagen, så fort vest-fasaden er fullstendig sikret.

I øvre kant av rammen vises de omtalte aluminiumsprofilene i svart. Det er for stor avsrand mellom øvre og nedre profil. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898