I dag er det røykvarslerens dag. Denne dagen er startskuddet for Aksjon boligbrann, en landsomfattende kampanje over flere dager.

- Brannfolk og det lokale eltilsynet i Trondheim vil denne uka dra rundt på hjemmebesøk hos folk i Trondheim. De ringer på døra og spør om å få ta en prat, forteller informasjonsrådgiver Kjetil Munkvik i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Sjekk batteriet

Brannvesenet skal snakke om slokkemidler, røykvarslere og dele ut røykvarslerbatteri, samt en kalender med nyttige råd og tips.

- Røykvarslerbatteriene har en estimert levetid, men man kan aldri være helt sikker på hvor lenge. Batterier som har vært lagret kaldt taper effekt og må byttes oftere. Det er viktig at eieren kontrollerer røykvarsleren jevnlig. Da trykker man på en knapp på røykvarsleren og den skal gi fra seg et høyt og tydelig pip hvis den fungerer.

1. desember har blitt en fast sjekkedato for røykvarslere. Brannvesenet anbefaler også folk å gjøre flere brannsikkerhetssjekker i hjemmet.

- Sjekk slokkemiddel. Det er påbudt med slokkemiddel. Enten en husbrannslange eller et håndslokkeapparat på minimum seks kilo. Pulverapparat bør snus minst en gang årlig for å sjekke at pulveret ikke klumper seg, sier Munkvik.

Han råder også folk om å holde brannøvelser i hjemmet.

SE VIDEO: Så raskt brenner nissefar

Rømningsvei

- Man skal ha en alternativ rømningsvei, i tillegg til utgangen man bruker til daglig. Hold en brannøvelse hjemme slik at man vet å beherske rømningsveien og kan rømme på en sikker måte.

- Hvilket råd vil du gi folk for å unngå brann?

- Hold hjemmet rent og ryddig, og behold hodet. Når du tar aske ut av ovnen må du ikke ha asken over i noe brennbart. En sinkbøtte er for eksempel bra. Sjekk sikringsskapet ved å holde hånden over sikringene. Hvis det blir ubehagelig varmt må dette sjekke av en fagperson. Så er vi veldig glade i komfyrvakter. Strøm er ofte en årsak til brann i Norge i dag.

Vær våken!

Det lokale eltilsynet minner om at komfyren er den hyppigste elstriske brannårsaken i Norge.

- Man bør passe på komfyren. Det er også kjent at en del branner starter med termostatstyrte apparater som vannkoker, kaffetrakter og brødristere. Når vi går rundt vil vi også informere om bruk av vaskemaksiner, tørketrommele og oppvaskmaskiner. Man bør være hjemme og våken når man bruker disse maskinene. Ikke sette de på når man drar på jobb eller sover, sier elsikkerhetsingeniør Jon Olav Hhafsmo ved det lokale eltilsynet i Trønderenergi.

Under hjemmebesøket vil de også se etter løse kontakter og bruk av skjøteledninger.

Informasjonsrådgiver Kjetil Munkvik i Branntilsynet er klar til denne ukas Aksjon boligbrann. Foto: Privat
Foto: Privat