Flyktningkatastrofen:

Bilde av død syrisk gutt på strand i Tyrkia ryster verden

Bildene av en død liten syrisk gutt som skylles i land på en strand i Tyrkia, er også et dystert bilde av enkeltskjebnene som utgjør migrasjonskrisen i Europa.

En liten død syrisk gutt er skylt i land på en strand i Tyrkia. Han er én av mange, men bildet går nå verden rundt på nettaviser og sosiale medier.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Den lille gutten ligger urørlig i strandkanten i den tyrkiske feriebyen Bodrum. Han har på seg en rød T-skjorte, blå kortbukse og små joggesko og ligger med lukkede øyne mens bølgene skyller over ham.

Så blir han løftet opp og båret bort av en tyrkisk politimann.

LES PÅ PLUSS: Her er brødrene igjen på flukt i Europa

LES PÅ PLUSS: - Familien har ikke sterk nok tilknytning til Norge

Tyrkiske medier har identifisert ham som tre år gamle Aylan Kurdi fra den kurdiske byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, i Syria. Sammen med familien sin flyktet han fra den krigsherjede byen der jihadister fra ekstremistgruppa IS nå styrer.

Ifølge tyrkiske medier druknet også treåringens storebror (5) da familien forsøkte å ta seg fra Tyrkia til Hellas sammen med flere andre syriske flyktninger. Til sammen tolv flyktninger druknet da de to båtene de var i, forliste.

Rystet

Bildet av den døde gutten har blitt hyppig delt på Twitter med emneknaggen «KiyiyaVuranInsanlik», som betyr «menneskelighet skylt i land», og i medier i mange land, blant annet i Storbritannia.

LES PÅ PLUSS: Europa revner

«Det rystende bildet som viser den sanne tragedien av flyktningkrisen», skriver den britiske avisa Daily Telegraph, mens avisa Guardian skriver at bildet bringer den grusomme situasjonen mye nærmere.

«Dersom disse svært sterke bildene av et dødt syrisk barn skyldt i land på en strand ikke endrer Europas holdninger til flyktningene, hva vil da gjøre det?», spør avisa The Independent.

– Enkeltmennesker

– Det er veldig viktig at vi nå blir minnet på at dette er enkeltmennesker som deg og meg. Det er sønner og døtre, mødre og fedre, og mange var veldig glad i det barnet som dør på stranden som vi kjenner som et ferieparadis, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til VG.

LES PÅ PLUSS: Krisepsykologer fra Midt-Norge får høre om tortur og båter som går under

Flere spanske aviser viser bildet på sine forsider med teksten «Europas drukning», mens den italienske avisen La Repubblica skriver «Et foto som stilner verden». 

På forsiden nå