NTNU-professor Torbjørn Knutsen slår fast at det er ingenting nytt og overraskende som kommer fram i lydopptaket som er offentliggjort. Han mener de store politiske bølgene kommer innad i det republikanske partiet.

- De eneste som kan være overrasket, må være folk i det republikanske partiet, sier Torbjørn Knutsen. Han tror ikke andre blir overrasket over kvinnesynet til den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump. Derimot er han spent på hva det betyr for støtten til Trump innad i partiet.

Kan slå tilbake på Hillary Clinton

- Dette forandrer ingenting i dynamikken mellom de to partiene nå i innspurten av presidentvalgkampen, sier Knutsen. Han tror ikke Hillary Clinton vil bruke lydopptaket mot ham fordi det kan slå tilbake på henne selv.

Rammer Trump: Professor Torbjørn Knutsen tror lydopptaket kan føre til at flere republikanere avstår fra å stemme på Donald Trump.

«Når du er en kjent person, kan du gjøre hva du vil med kvinner»

Han viser til et skjult lydopptak fra 2005 som The Washington Post har offentliggjort. Der sier han blant annet at «når du er en kjent person, kan du gjøre hva du vil med kvinner». Opptaket blir gjort mens Donald Trump er inne i en buss sammen med andre menn. Han vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner.

- Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner. Jeg bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet. Bare kysser. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump.

Den nåværende presidentkandidaten går videre til å fortelle at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

Trump beklager og sparker til Clinton

Offentliggjøringen av lydopptaket har ført til at Trump har publisert en video på sin egen facebookside der han beklager. Men han sier også at Bill Clinton har misbrukt kvinner.

Professor Torbjørn Knutsen tror ikke  dette blir et tema for TV-debatten mellom de to presidentkandidatene søndag.

- Jeg tror ikke at Hillary Clinton har interesse av å trekke denne sexskandalen inn i TV-debatten. Hun må regne med at det vil slå tilbake og at Trump vil understreke at hun og ektemannen ikke er et hår bedre. Det vil bare føre til skittkasting. Men så spørs det selvsagt om programlederen likevel trekker det inn.

Derimot tror professor Knutsen dette kan få stor betydning for oppslutningen til Trump fra de republikanske velgerne. Han mener også at det var en tabbe av Donald Trump å vise til Bill Clinton i videoen der han beklager.

- Tabbe å sammenligne seg med Clinton

- I videoen gjør han to ting: Først beklager han. Deretter sier han at Bill Clinton også misbrukte kvinner. Dermed drar han seg selv ned fordi han sammenligner seg med Bill Clinton som er intenst forhatt i det republikanske partiet. Han risikerer at republikanere avstår fra å stemme . Dermed svekker slik sin egen posisjon.

- Holder seg for nesa når de støtter Trump

Knutsen minner om at ledelsen i det republikanske partiet alltid har vært skeptisk til Donald Trump . Mange i ledelsen mener han er helt upassende som president, og at det kan skade partiet på lang sikt. Knutsen mener også at mange i partiet har holdt seg for nesa når de har støttet Trump offentlig.

- Jeg vil tro at Mitt Romney, Ted Cruz og strateger i det republikanske partiet nå tenker at de må la Hillary Clinton vinne denne gangen slik at Donald Trump ikke ødelegger partiet mer enn han har gjort.