– Vi må vedta lover som kan håndtere situasjonen. Og vi må utveksle informasjon om hvor mange som søker asyl. Andre land nekter å gjøre dette, og det er ikke i europeisk ånd, sa Valls under et EU-møte i den franske havnebyen Calais mandag.

– Hver innvandrer må behandles med verdighet, og de som kommer ulovlig må sendes raskt ut, understreker Valls.

Vil kutte støtten

Østerrikes innenriksminister foreslår å kutte EU-støtten til medlemsland som ikke tar sin del av flyktningene som kommer til kontinentet.

– Enten feiler Europa på grunn av flyktningspørsmålet, eller så vil vi komme ut av dette gjennom en rettferdig fordeling av flyktningene, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner.

Nabolandet Ungarn har motsatt seg en kvoteordning for å fordele flyktninger, og statsminister Robert Fico har invitert sine kolleger fra Tsjekkia og Polen for å diskutere situasjonen.

– Vi er sterkt mot kvoter. Dersom en mekanisme for automatisk fordeling av migranter er vedtatt, vil vi våkne en dag med 100.000 folk fra arabiske land. Det er et problem Slovakia ikke ønsker å få, sier Fico.

Offensiv mot smugling

Søndag kveld startet østerrikske myndigheter en omfattende aksjon langs innfartsårene fra øst for å fange opp biler med menneskesmuglere og migranter. Mandag morgen var 200 migranter og 5 menneskesmuglere funnet i aksjonen, som skapte køer langt inn i Ungarn.

Forrige uke ble en lastebil funnet langs en motorvei i Østerrike med 71 døde flyktninger i lasterommet, de fleste fra Syria.

Også når Tysklands statsminister Angela Merkel møter sin spanske kollega Mariano Rajoy står flyktningkrisen øverst på agendaen. Merkel vil trolig også kommentere situasjonen når hun skal holde sin årlige tale mandag.

Tog fra Budapest

I Budapest kom flere hundre migranter seg mandag om bord i tog til Tyskland og Østerrike, etter å ha blitt holdt igjen på en togstasjon øst i den ungarske hovedstaden over helgen.

Myndighetene har holdt dem igjen fordi EUs regler krever reisedokumenter og visum for å reise videre i Schengen-området. Mandag trakk imidlertid politiet seg ut av togstasjonen, uten at myndighetene forklarte hvorfor.

Det første toget skulle ha forlatt stasjonen klokken 13.10, men ble 20 minutter forsinket, blant annet fordi ansatte ved togstasjonen mente toget var overfylt og at flere om bord ikke hadde billetter.