Tirsdag 6. november holdes det 57. presidentvalget i USA, hvor USAs neste president skal velges for fireårsperioden 2013 – 2017. Innsettelsen finner sted 20. januar 2013.

De to hovedkandidatene er sittende president, Barack Obama fra Det demokratiske partiet, og Mitt Romney fra Det republikanske partiet.

Men – hva vil valgresultatet bety for Norge?

Vil gi mer midler til militæret

Det er ingen grunn til å forvente de helt store forskjellene, ifølge Espen Moe, forsker på politisk økonomi ved NTNU.

- Da tar jeg halvveis for gitt at ingen kommer til å angripe Iran, men dette vil være mer sannsynlig med Romney enn Obama, sier Moe.

Han sier Romney har sagt at han vil gi to billioner dollar ekstra til det amerikanske militæret. Obama har stilt seg skeptisk til dette da USAs økonomiske situasjon gjør at Obama ønsker å flate ut det militære engasjementet.

Ifølge Jennifer Leigh Bailey, amerikansk statsborger og professor ved NTNUs institutt for sosiologi og statsvitenskap, har ikke den amerikanske utenrikspolitikken vært et stort tema i valgkampen. Fokuset har vært i stor grad rettet mot USAs egen økonomi.

- Romney vil ekspandere det amerikanske militæret, noe som kan bety at han vil være interessert i Europa og Nato. Obama har vært mindre europarettet, og mer fokusert på Asia og den tredje verden, sier Bailey.

- Vil involvere allierte

Bailey sier at Norge sannsynligvis ikke vil oppleve store forskjeller, men at det går mer på hvordan de to ulike presidentkandidatene ser på for eksempel Nato.

- Romney ser på Nato som kun en militær allianse, mens Obama ser på Nato som et forum for å snakke med allierte, og et organ for nasjonsoppbygning, forteller Bailey.

Hun sier likevel at det vil være lettere for Norge å slutte seg til Obamas tankegang. Republikanernes eks-president George W. Bush snakket ofte bare til amerikanerne, mens Obama har vært mer bevisst på dialog med andre land.

- Bush snakket bare til amerikanerne. Et eksempel var krigen mot terror i Irak da Nato ville hjelpe til, mens Bush mente USA kunne gjøre dette på egen hånd. Romney vil være mer lik Bush enn Obama, forklarer Bailey.

Det er altså mer sannsynlig at Obama vil involvere sine allierte, i motsetning til Romney, som har et typisk republikansk syn på USA som det viktigste landet i verden. Derfor vil det kunne være lettere for Norge å være alliert med USA med Obama som president.

Bailey sier Romney er en businessman som tenker på USA som det ledende landet i verden, og at de ikke trenger å snakke med andre. Romney skal også ha kritisert Obama for å ha satt andre land fremfor USA.

Mer klima med Obama

Bailey sier Romney i liten grad diskuterer klimasaker, mens klimaendringene er et større tema for Obama. Han støtter grønne energiinitiativer, og det virker som Obama tar klimaendringene mer på alvor.

Bailey sier det er vanskelig å være konkret når det kommer til hvordan valgresultatet vil påvirke Norge. Hun sier Norge generelt ønsker at USA var mer interessert i klimasaker.

For eksempel ble FNs havrettskonvensjon undertegnet i 1982, og trådte i kraft i 1994. Når det gjelder konvensjonens bestemmelser om utnyttelsen av ressursene på dyphavsbunnen, ble teksten fra 1982 ikke funnet akseptabel av USA.

- Det kan hende at Obama kunne tenke seg å ratifisere konvensjonen, og det kan tenke seg at Norge lettere vil kunne få støtte i slike «mykere saker» hvis Obama blir valgt, sier Bailey.

Forsker Espen Moe sier at det er betydelige forskjeller i hvordan Romney og Obama stiller seg til klimapolitikken. I den siste fireårsperioden har det likevel vært liten forskjell mellom Obama og en hypotetisk republikansk president da Obama opplever å bli blokkert av en kongress som i stor grad er styrt av republikanere.

Dårlig forhold til Kina med Romney

Bailey sier at det for mange amerikanere er en stor frykt at Iran skal utvikle atomvåpen, men at det ikke vil være noen stor forskjell på hvordan Obama og Romney vil håndtere situasjonen. Ifølge Bailey kommer ikke USA til å være noen pådriver for et angrep mot Iran, men hvis Israel velger å gjøre noe med situasjonen, er det mulig at USA blir trukket inn. Romney snakker mer om å støtte Israel enn det Obama gjør, så hvis Romney blir valgt kan det være større sjanser for at USA vil involvere seg i en eventuell krig.

Det er også større sjanser for at Romney vil komplisere USAs forhold til Kina. Romney mener Kina holder valutakursen på et kunstig lavt nivå, slik at Kina lettere kan produsere og selge varer. Romney har sagt at det første han kommer til å gjøre er å stemple Kina som en juksemaker med valuta.

- Dette vil ikke være den beste måten å håndtere Kina på, sier Bailey.

Ellers sier Bailey at hun ikke tror at Romney kan gjøre noe mer med situasjonen i Nord-Korea enn det Obama har gjort.

Professor Jennifer Leigh Bailey sier det er mer sannsynlig at Obama vil involvere sine allierte, i motsetning til Romney, som har et typisk republikansk syn på USA som det viktigste landet i verden. Foto: Vegard Eggen
- Obama ser på Nato som et forum for å snakke med allierte, og et organ for nasjonsoppbygning, sier Bailey. Foto: NTB SCANPIX
- Romney ser på Nato som kun en militær allianse, sier Bailey. Foto: NTB SCANPIX