Fra Hellas til Tyskland, og fra Sveits til Sverige, har nasjonalistiske høyrepartier gjort det godt ved valg mens innvandringsmotstandere har demonstrert i gatene og enkelte steder satt fyr på asylmottak, skriver den britiske avisa Express i en oppsummering ved årets slutt.

I det siste av årets valg ble Nasjonal front forhindret fra å vinne kontroll i flere av Frankrikes største regioner bare fordi Sosialistpartiet trakk sine kandidater og ba velgerne stemme på Republikanerne.

Høyrefløy trues fra høyre

Landet som ytre høyre har satt størst preg på, er Ungarn der en av fem velgere stemte på det antisemittiske og islamfiendtlige Jobbik, til tross for at statsministeren, høyrepopulistiske Viktor Orbán, selv står for en hard linje mot innvandring.

Ikke minst for å demme opp for Jobbik har Orban bygd et nesten 200 kilometer langt gjerde langs grensa til Serbia for å holde flyktninger ute og sendt hæren for å vokte grensa, etter forslag nettopp fra Jobbik.

Orban har styrt lenge, men det var først i høst at ytre høyre fosset fram i Polen da Lov og rettferdighetspartiet vant flertall i Sejmen og deretter fastslo at de ikke godtar den forrige regjeringens beslutning om å ta del i EUs fordeling av flyktninger.

Reaksjon på flyktningflom

I Østerrike, som aldri tok samme oppgjør med sin nazistiske fortid som Tyskland har gjort, styrket Frihetspartiet sin allerede sterke stilling da hundretusener av flyktninger strømmet gjennom på vei til et bedre liv i Tyskland.

Ved å framstille seg selv som nasjonens beskytter doblet partiet i september sin oppslutning i lokalvalg og fikk en tredel av stemmene i ellers liberale Wien.

I Sveits gjorde Det sveitsiske folkepartiet SVP sitt nest beste valg noensinne med nesten 30 prosent. SVP tjener på mange sveitseres EU-skepsis, inkludert avtalen om å ta inn asylsøkere som ledd i EUs fordelingsavtale.

River asylmottak

I Italia er det det nasjonalistiske Lega Nord som har hatt framgang i de siste valgene. Partiet, som blant annet har uttrykt sterk motvilje både mot immigranter og sigøynere, gjorde sitt beste valg noensinne i flere regionalvalg i 2015.

I Veneto, der partiet fikk over 50 prosent, har partilederen Matteo Salvini gitt ordre om å rive alle asylmottak i nærheten av turistområder, kalt EU en forbrytelse mot menneskeheten og kritisert paven for å be om dialog med muslimer.

Tidligere DDR

Selv i Tyskland, som har vært stolt av fraværet av seriøse partier på ytre høyreflanke, har flyktningflommen og statsminister Angela Merkels sjenerøsitet utløst protester på den nasjonalistiske høyresiden.

Ytre høyrepartiet Alternative für Deutschland fikk stor framgang på målingene etter å ha gått ut mot flyktningene, samtidig som protestbevegelsen Pegida livnet til igjen med en kjempedemonstrasjon i Dresden i oktober. Det har også vært en rekke påsatte branner i asylmottak, særlig i de østlige delstatene som tidligere var DDR.

Nordisk innflytelse

I Norden har både Dansk Folkeparti, Sanfinländarna og Sverigedemokraterna vokst kraftig. De to første har sterk innflytelse på sine regjeringer, mens den siste fortsatt blir skydd av de andre partiene, enda regjeringen fant å måtte stramme inn på den enorme tilstrømmingen av flyktninger.

Norske Fremskrittspartiet gjorde et dårlig valg i september da entusiasmen for å hjelpe flyktningene var på topp, men etter hvert som forholdene ble mer kaotiske, har partiet skutt i været igjen på meningsmålingene.