Det blir et klart borgerlig flertall, ifølge SSBs valgprognose. Høyre, Frp, KrF og Venstre får til sammen 92 mandater.

Her finner du resultatet av den første valgdagsmålingen.

Landet får ny regjering, men Høyre og Frp er avhengig av sentrum for å sikre flertallet i Stortinget etter valget, ifølge den første SSB-prognosen.

Slik blir mandatfordelingen:

Arbeiderpartiet: 53

Høyre: 50

Fremskrittspartiet: 27

Kristelig Folkeparti: 11

Venstre: 10

Senterpartiet: 9

Sosialistisk Venstreparti: 8

Miljøpartiet de Grønne: 1

Rødt: 0

Andre partier: 0

Ap største partiet

De to borgerlige partiene lå an til å få 74 mandater på Stortinget, viser den første prognosen Statistisk sentralbyrå offentliggjorde da i underkant av 600.000 stemmer var talt opp rett før klokka 21 mandag. Oslo-tallene er ikke med.

Men veien til makten går gjennom sentrum. Høyresiden er avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre – enten i en regjering eller som parlamentarisk støtte i Stortinget – for å sikre flertallet.

Til sammen ligger de fire partiene an til å få 92 stortingsmandater. Prognosen er basert på forhåndsstemmer og opptalte stemmer.

Det som uansett synes sikkert, er at landet kommer til å få en ny regjering. Dagens opposisjonspartier har alle garantert at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Arbeiderpartiet ligger riktignok an til å bli det største partiet på Stortinget, med 54 mandater og 30,4 prosent av stemmene, men bekymrer ikke kvinnen som trolig blir landets neste statsminister.

– Ikke viktig å slå Ap

– Jeg har aldri sagt at det var veldig viktig å bli større en Arbeiderpartiet. Det vil i så fall bli et fint frynsegode, sa Erna Solberg på vei inn til Høyres valgvake.

Det var totalt pressekaos da hun ankom Radisson Blu Scandinavia Hotel, det gamle SAS-hotellet i Oslo. Hun forsikret at hun hadde det greit med nervene, og at dagen så langt hadde vært bra. Solberg skal tilbringe de neste timene på en suite, før hun en god stund utpå kvelden skal tale til sine partifeller.

Det vil trolig skje først når det har avtegnet seg et tydeligere bilde enn rett etter at valglokalene stengte mandag.

Det knytter seg en del usikkerhet til de første prognosene, i og med at de baserer seg på en relativt lav andel av det totale antallet stemmer. Likevel antyder prognosen en tendens, som i grove trekk synes å gjenspeile den utviklingen vi har sett på meningsmålingene de siste ukene; borgerlig flertall, Ap og Høyre som landets største partier og en dramatisk kamp hos de minste stortingspartiene for å holde hodet over sperregrensen.

Kampen mot sperregrensen

Flere partier har kjempet en kamp om å komme over sperregrensen på 4 prosent. Prognosene viser at alle dagens partier på Stortinget er over den magiske grensen, som også fører til at partiene får være med på fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

SV er det partiet som har levd farligst, men karet seg på prognosene opp til 4,1 prosent. Det gir partiet sju stortingsrepresentanter, mot dagens 11.

SSBs prognoser viser også at Rødt er inne med en representant, partileder Bjørnar Moxness, mens Miljøpartiet De Grønne ikke nådde fram til Stortinget.

Venstre ligger også over sperregrensen, med 4,6 prosent oppslutning.

– Jeg regner med å ha bedre forhandlingsstyrke på tirsdag enn jeg har i dag, var den optimistiske kommentaren Venstre-leder Trine Skei Grande ga til NTB da hun avga sin stemme på Gamlebyen skole i Oslo søndag.

Nå viser prognosene at Venstres stortingsgruppe på to representanter vil øke til åtte stortingsrepresentanter.

Sp går fram

Både KrF og Sp kan senke skuldrene, da sperregrensen ikke er faretruende nær. KrF får på SSBs prognoser en oppslutning på 6,0 prosent, og vil med det få en like stor stortingsgruppe som i dag, ti stykker.

Senterpartiet blir ikke straffet på samme måte av velgerne som sine stortingskolleger Ap og SV, og kan se ut til å gå fram fra forrige valg i 2009, og kommer tilbake med 13 representanter, tre mer enn i dagens Storting.

Følg vårt livestudio her

HER FINNER DU ALT OM VALGET